Ministrul Agriculturii: Subventiile din bugetul national vor incepe anul acesta din 28 februarie

tineri_fermieri.jpg

Subventiile din bugetul national (ANT 1) vor incepe anul acesta din 28 februarie, intr-o perioada in care fermierii pot sa le foloseasca, in conditiile in care, in 2016, acestea s-au platit abia in lunile iunie si iulie, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, intr-o conferinta de presa.

“Eu sunt agronom si stiu bine ca, daca azi nu faci ce trebuie, maine nu mai are rost. Din acest punct de vedere, am staruit ca sa realizam masurile necesare, sa lichidam intarzierile care au fost vizavi de site-ul de operare si de controlul in teren in asa fel incat sa putem intra la timp cu aceste subventii”, a spus Daea.

Intrebat daca vor fi intarzieri pe plata ANT-urilor (subventiile din bugetul national), in conditiile in care bugetul nu a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis, seful MADR a sustinut ca nu crede ca exista un interes pentru intarzierea lucrarilor agricole din Romania.

“Noi suntem pregatiti pentru toate situatiile si am fost intelepti pentru a ne aseza sumele si pentru a ne face acele plati care se pot face in aceasta perioada. Eu nu cred ca este cineva interesat sa prelungeasca promulgarea bugetului pentru a intarzia lucrarile agricole din Romania”, a mentionat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, anul trecut, subventiile pe ANT 1 s-au dat in iunie si iulie, iar anul acesta incep pe 28 februarie, ceea ce este o diferenta considerabila.

“Este o diferenta considerabila, care are in vedere necesitatea de a ajunge la timp subventiile, astfel incat producatorii agricoli sa poata sa le foloseasca. Ce cauta subventiile agricole in iunie si iulie, cand lucrarile se fac in primavara atunci cand te intalnesti cu lucrari de recoltat si cand veniturile pot veni din buzunarul fermierului?! Noi trebuie sa anticipam aceste cerinte pe care le au fermierii. Actiunea noastra este clara: de a asigura la timp subventiile pentru fermieri”, a subliniat seful de la Agricultura.

Joi dupa-amiaza, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a promulgat Legea bugetului de stat si Legea asigurarilor sociale pe anul 2017.

“Am decis astazi si am facut-o deja — am promulgat bugetul de stat, cat si bugetul asigurarilor sociale. Tara are nevoie de buget si Guvernul care s-a angajat sa execute acest buget acum are posibilitatea sa dovedeasca cum va face acest lucru“, a spus presedintele, la Palatul Cotroceni.

Aproximativ 681.000 de beneficiari vor primi ajutoare nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil.

Guvernul a aprobat, miercuri, plafonul si cuantumul ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1), care se acorda pentru anul de plata 2016. Plafonul este de 119,422 milioane de euro, reprezentand echivalentul a 531,87 milioane de lei, si se aloca de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2017.

Cuantumul ANT 1 este de 17,72 euro/hectar, reprezentand echivalentul a 78,92 lei/hectar, iar suprafata eligibila pentru plata ANT 1 la 31 ianuarie 2017 este de 6,73 milioane de hectare calculata in urma cererilor de plata depuse si dupa efectuarea controalelor administrative si in teren.

Beneficiarii ANT 1 sunt: fermieri activi, fermieri persoane fizice si/sau persoane juridice, universitatile, institutele de cercetare, statiunile didactice, fermele, statiunile si fermele de cercetare si productie agricola, statiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, care au cultivat in 2016 culturi in teren arabil.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.