Ministrul Laufer vrea sa modifice legea incubatoarelor si sa ofere bani celor care deschid astfel de hub-uri

huburi-digitale_0.jpg

Legea incubatoarelor de afaceri ar trebui modificata astfel incat cei care infiinteaza astfel de incubatoare sa poata primi noi stimulente financiare de la buget, ceea ce actuala lege nu le mai permite, spune Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri, potrivit Agerpres.

„Cred ca este necesar sa modificam legea incubatoarelor. Este o lege care a fost modificata, care nu mai permite finantare de la bugetul de stat si, totusi, trebuie sa ne gandim ca aceste incubatoare nu trebuie sa aiba doar titlul de incubatoare, nu trebuie sa fie niste zone care s-au construit ca niste incubatoare si dupa 3 ani ajung sa fie spatii de depozitare sau ajung sa fie pensiuni sau alte chestii. Aceste zone de incubare au un rol extrem de important”, a spus Laufer.

Multe incubatoare au prins vechea lege si au beneficiat de un stimulent clar la infiintare, a mai subliniat ministrul, citat de Agerpres.

„Discutam de o situatie reala in Romania, discutam de foarte multe incubatoare care au prins vechea forma a legii. Au avut, sa spunem, un stimulent de a se infiinta, dar in acest moment nu mai au niciun fel de stimulent real … acei oameni care sunt proprietarii de incubatoare. De obicei, in tarile cu mai multa experienta au mai multe facilitati fiscale. Lucram si vrem sa aducem niste modificari legii incubatoarelor, astfel incat cei care vor sa isi faca incubatoare sa aiba si un stimulent clar”, a mai aratat ministrul.

Ce este un incubator de afaceri?

Potrivit legislatiei in vigoare, incubatorul de afaceri este o structura de sprijin a afacerilor, gestionata de un administrator, care urmareste crearea unui mediu favorabil, sustenabil, pentru intreprinderile mici si mjlocii nou infiintate stimulandu-le potentialul de dezvoltare si de viabilitate, ajutandu-le sa se dezvolte in perioada de inceput, prin asigurarea unor facilitatii comune si a suportului managerial necesar

Practic, incubatorul de afaceri poate fi si o cladire de birouri de dimensiuni medii sau reduse, in care startup-urile platesc la comun chiria si diverse servicii, pentru a iesi mai ieftin. in plus, incubatorul de afaceri aduce laolalta firmele si ideile de afaceri, pentru ca marii investitori sa aiba mai usor acces la ele.

Cine poate fi fondator al unui incubator de afaceri?

Pot fi fondatori ai unui incubator de afaceri: autoritatile publice locale, institutia sau consortiul de institutii de invatamant superior acreditate, institutele, centrele si statunile de cercetare-dezvoltare, camerele de comert sau persoane juridice de drept privat.

Tipurile de incubatoare de afaceri care se pot infiiinta sunt:

  • cu portofoliu mixt;
  • tehnologic;
  • academic;
  • agro-incubator;
  • social;
  • virtual;
  • pentru activitati nonagricole in mediul rural.

Acordarea titlului de incubator de afaceri se face prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale cu atributii in domeniul intreprinderilor mci si mijlocii.

Perioada de valabilitate a titlului de incubator de afaceri este de 10 ani, putand fi prelungit pentru perioade similare.

Serviciile oferite de administratorul incubatorului de afaceri sunt:

  • preincubare, pentru o perioada maxima de 6 luni;
  • incubare – pentru un ciclu de incubare de maxim 3 ani;
  • accelerator de afaceri -pentru o perioada maxima de 2 ani.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top