Ministrul Mediului anunta lansarea unui program de informare privind colectarea selectiva a deseurilor

gratilea-gavrilescu.jpg

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a anuntat, la Iasi, ca va fi lansat un proiect national de constientizare si educare a populatiei privind colectarea selectiva a deseurilor.

“Ministerul Mediului va lansa un Program national de informare, de educare si constientizare a populatiei, din care vor face parte si copiii, in cadrul unui parteneriat al Ministerului Educatiei, in care fiecare localitate, impreuna cu primarii, cu salubristii, cu producatorii de ambalaje, colectorii, cu ONG-urile vom reusi sa ajungem in fata oricarui cetatean si sa-i aratam care sunt avantajele acestei corectari pe cele patru tipuri de ambalaje si ce inseamna cand el este tarifat, deci plateste doar numai pe cat deseu produce“, a declarat ministrul Mediului, in cadrul unei conferinte de presa, ce a avut loc dupa o intalnire cu primarii din judet.

Gavrilescu a afirmat ca, astfel, cetatenii isi vor schimba atitudinea atunci cand vor afla care sunt avantajele unei colectari selective a deseurilor pe termen scurt, mediu si lung. Conform ministrului, vor fi organizate dezbateri in opt mari localitati din Romania, astfel incat mesajul sa fie cat mai bine diseminat si fiecare cetatean sa-l inteleaga.

“Romanii pot sa plateasca diferentiat, adica platesti pentru cat arunci. Am observat ca multi nu au stiut ce inseamna recuperarea de sticla si care este durata vietii unui ambalaj de sticla. Nu a stiut ca li se pot intoarce niste bani, fie direct de la colectori, fie ca se duc la un supermarket si duc o punga de un anumit tip de aparat si primesc in schimb un anumit produs sau ca banii vor fi colectati de primarii. Primaria poate sa isi mareasca bugetul de venituri si cheltuieli astfel incat sa dezvolte proiecte de infrastructura fie in domeniul deseurilor, fie pe domeniul mediului”, a declarat ministrul Gratiela Gavrilescu.

Aceasta a mentionat ca, desi exista astfel de centre de colectare, unele dintre acestea nu functioneaza. “Ministerul Mediului face inventarierea colectorilor din Romania si le transmit acum sa aiba grija cum isi indeplinesc tintele si nu pe hartie, ci faptic”, a conchis Gavrilescu.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.