Ministrul Rovana Plumb: ”Romania sustine o politica de coeziune post-2020 simplificata, in sprijinul autoritatilor locale, pentru utilizarea eficienta a fondurilor europene”

Ministrul delegat pentru fonduri europene Rovana Plumb a semnat la Varsovia, in cadrul Reuniunii ministrilor responsabili cu politica de coeziune din statele Visegrad + 4, documentul de pozitie comun privind politica de coeziune post-2020.

Documentul contine o pozitie comuna a statelor participante la reuniune din Grupul Visegrad (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia), pe de o parte, si Bulgaria, Croatia, Romania si Slovenia (V+4), pe de alta parte, fata de orientarile generale privind politica de coeziune pentru perioada de programare financiara post-2020.

Ministrul a intervenit sustinand ca „viitoarea politica de coeziune ar trebui sa fie simplificata si flexibila pentru a incuraja autoritatile locale sa utilizeze fondurile europene intr-un mod mai bun decat in trecut”.

In cadrul sesiunii ministeriale, seful delegatiei romane, Rovana Plumb, a subliniat ca „viitorul politicii de coeziune este strans legat de cel al Uniunii Europene, fiind esentiala garantarea unei politici de coeziune europene puternica si eficienta, care sa genereze o crestere inteligenta, durabila si favorabila incluziunii in toate regiunile europene. Politica de coeziune post-2020 trebuie sa ramana principala politica de investitii la nivelul Uniunii Europene”.

Ministrul roman a atras atentia asupra faptului ca politica de coeziune trebuie sa fie un pilon bugetar al Uniunii Europene, iar parteneriatul, solidaritatea si principiile subsidiaritatii ar trebui sa ramana componentele esentiale ale acestei politici europene extrem de importanta pentru statele membre ale UE.

Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala, a deschis lucrarile reuniunii, intarind rolul pe care politica de coeziune trebuie sa-l joace in perioada de programare post-2020: „Este timpul sa le dam cetatenilor un semnal puternic. Mesajul nostru pentru cetateni trebuie sa fie ca Europei ii pasa. Si ce modalitate mai buna de a dovedi asta decat politica de coeziune? Scopul politicii de coeziune este de a imbunatati viata de zi cu zi a tuturor. Acesta este motivul pentru care trebuie sa luptam pentru ea si pentru viitorul ei, deoarece este viitorul nostru comun: locuri de munca si crestere economica prin politica de coeziune, locuri de munca si crestere economica pentru toti, pentru toate regiunile”.

Delegatia Romaniei a fost condusa de ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb. Din delegatie a facut parte doamna Sirma Caraman, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

Document de pozitie Grupul Visegrad

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top