Model integrat de dezvoltare locala

In urma unei discutii purtate zilele trecute, unele persoane mi-au spus ca exista, in acest moment, necesitatea unui nou model de strategie de dezvoltare la nivelul unei comunitati locale. S-a discutat despre necesitatea identificarii unor proiecte integrate si surse de finantare pentru implementarea acestor proiecte considerate « strategice », precum integrarea « grupurilor vulnerabile».

Va prezint in urmatoarele randuri un model de proiect integrat ce are la baza conceptul de « social enterprise ».

Intreprinderile sociale sunt organizatii ce au la baza o misiune sociala care aplica strategii de piata si afaceri pentru a atinge un scop social. O astfel de intreprindere sociala este definita atat de criterii economice (activitate continua de productie si/sau vanzare de bunuri si/sau servicii, nivel ridicat de autonomie, risc economic semnificativ, mix de resurse financiare si non-financiare etc.), cat si sociale (initiativa cetateneasca, luarea deciziilor bazata pe principiul « un membru, un vot », caracter participativ, distributie limitata a profitului etc.).

O intreprindere sociala trebuie sa raspunda tuturor nevoilor (de baza) cetatenilor sai, respectiv educatie, sanatate, spatiu de locuit, hrana atat in prezent, cat si pe viitor.

Luand in considerare cele mentionate mai sus, va prezint urmatorul model:

–  Localizare proiect: comunitate locala (urban/rural);

–  Grup tinta: grup vulnerabil (minoritate nationala recunoscuta, persoane nevoiase etc.);

–  Nevoi identificate: formare initiala (cursuri de specializare/perfectionare), sanatate (angajare in cadrul intreprinderii sociale a membrilor grupului tinta -> plata asigurarilor sociale si de sanatate, contributiilor la bugetul de pensii etc.), spatiu de locuit (construirea in cadrul proiectelor a unor spatii de locuit de catre membrii grupului tinta), hrana (plata unor salarii decente ca urmare a angajarii in cadrul intreprinderii sociale);

–  Organism implementare: APL, ONG, comunitate locala (GAL) prin crearea unei intreprinderi sociale;

–  Finantare: fonduri guvernamentale, europene, private (corporate sau NGO);

Ideea in cadrul acestui proiect ar fi urmatoarea:

->  Se propune crearea unei intreprinderi sociale care ii va angaja pe beneficiarii proiectului.

The working hand of the social enterprise

Scopul proiectului este de a crea o micro-comunitate locala (unitati locative, centru de tineret, centru medical, scoala/gradinita), fiind implementat strict de catre beneficiarii acestuia cu sustinerea partenerilor proiectului.

Intreprinderea va initia un proiect ce urmeaza a fi implementat in mai multe etape, respectiv:

Etapa 1:  pregatirea profesionala a beneficiarilor din cadrul grupului tinta in meserii precum zidar, electrician, tamplar, instalator etc.;

–  Etapa 2: construirea micro-comunitatii pe etape (unitati locative, centru de tineret, centru medical, scoala/gradinita) in parteneriat;

–  Etapa 3:  realizarea unei strategii in cadrul intreprinderii sociale pentru dezvoltarea ulterioara a micro-comunitatii in vederea responsabilizarii factorilor de decizie din interiorul acesteia si a comunitatii locale.

Un astfel de proiect poate fi realizat cu succes cu ajutorul unui parteneriat public privat (APL, ONG, mediu privat) in orice comunitate locala, fie ea rurala sau urbana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.