Modificarea ajutoarelor de stat de 1 miliard euro, adoptată de Parlament. Planurile ministrului Virgil Popescu

Virgil-Popescu.jpg

Parlamentarii au adoptat marți o serie întreagă de modificări la ajutoarele de stat de 1 miliard de euro, susținute din fonduri europene și de la buget, incluzând noi categorii de beneficiari și domenii de activitate la granturile de câte 2.000-200.000 euro în noua lege. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, ne-a spus ce are el de gând să facă cu noile modificări.

Comisia de buget a Camerei deputaților a aprobat, marți, 20 octombrie 2020, raportul la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență 130/2020, care instituie cadrul legal pentru cele 3 măsuri de ajutoare de stat pentru firme, PFA, ONG și cabinete medicale. În aceeași zi, plenul Camerei Deputaților a adoptat în unanimitate (242 de voturi pentru) Legea de aprobare a OUG 130/2020, cu modificări, inclusiv cu voturile parlamentarilor de la putere (PNL).

Trebuie subliniat că noua momentan NU a intrat în vigoare noua Lege (pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte măsuri în domeniul fondurilor europene).

În principiu, noua lege merge la președintele Iohannis, care poate să o promulge și să o trimită la Monitorul Oficial sau să o întoarcă o singură dată la Parlament pentru reexaminare. Abia după promulgare și publicare în Monitorul Oficial legea se va putea aplica.

Între timp, Măsura 1 – microgranturi de câte 2.000 de euro (buget total de 100 milioane euro) este în plină derulare – înscrierea a început de lunea trecută (12 octombrie) și urmează să se încheie miercuri (21 octombrie). Măsura 2 – granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 euro este programată să se deschidă la aplicare joi, 22 octombrie, ora 10.00.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că va derula cele 3 măsuri din schema de finanțare așa cum sunt ele acum în vigoare, potrivit OUG 130/2020 (modificată săptămâna trecută de Guvern prin OUG 174/2020). El a arătat că pentru a aplica modificările din Parlament, este necesară notificarea Comisiei Europene și așteptarea unui nou aviz de la Bruxelles pentru schema de ajutoare de stat, ceea ce ar ține blocați banii destinați IMM-urilor.

„Schema în vigoare este aprobată de Comisia Europeană, iar pentru a putea aplica modificările adoptate de Parlament avem nevoie de o nouă notificare și aprobare de la Comisia Europeană, pentru că varianta din Parlament schimbă modul de calcul la Măsura 3 și lărgește aria de aplicare și la celelalte. Noi pornim joi sesiunea de aplicare la Măsura 2, nu mai așteptăm nimic”, a afirmat Virgil Popescu.

În cazul în care președintele Iohannis promulgă legea și o și publică în Monitorul Oficial înainte ca Ministerul Economiei să apuce să termine de lansat cele 3 măsuri de sprijin, ministrul Popescu vrea să recurgă la o nouă ordonanță de urgență prin Guvern, care să proroge aplicarea Legii adoptate azi de Parlament… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.