Modificările la ajutoarele de stat, promulgate de președintele Iohannis

document-devastator-pentru-klaus-iohannis-presedintele-romaniei-acuzat-de-inalta-tradare-543115.jpg

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea de aprobare a Ordonanței de urgență 130/2020, prin care s-au instituit ajutoarele de stat în valoare totală de 1 miliard de euro pentru firme, PFA, ONG și cabinete medicale, cu tot cu modificările introduse de către parlamentari. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a explicat, pentru StartupCafe.ro, ce va face în perioada următoare mai ales cu Măsura 3 – granturi de investiții de 50.000-200.000 de euro pentru IMM-uri. Consultă legea de la finalul articolului.

Iohannis a dat joi un decret „privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte măsuri în domeniul fondurilor europene” – a anunțat Administrația Prezidențială. Textul se publică în Monitorul Oficial ca Legea nr.220/2020.

Printre altele, legea promulgată de Iohannis introduce coduri CAEN noi și în lista de domenii eligibile de la Măsura 2 – granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 de euro, dar aici înscrierile s-au terminat miercuri, 28 octombrie.

Contactat de StartupCafe.ro, ministrul Economiei a precizat că granturile de la Măsura 2 se vor distribui conform reglementprilor în vigoare la momentul aplicării la ajutorul de stat (OUG 130/2020 modificată prin OUG 174/2020). „În momentul când au aplicat se aplică legea în vigoare, legea acționează pentru viitor” – a declarat, pentru StartupCafe.ro, Virgil Popescu.

În privința Măsurii 3 – granturi de investiții de 50.000-200.000 de euro pentru IMM – legea promulgată de Iohannis inroduce noi coduri CAEN și schimbă total și grila de punctaj, înlocuind indicatorul ratei interne de rentabilitate a investiției cu solvabilitatea și cu numărul de angajați din firme.

Ministrul Economiei spune însă întenționează să deschidă înscrierile la Măsura 3 la în prima parte lunii noiembrie, pe baza reglementărilor în vigoare (OUG 130/2020 modificată rin OUG 174), deci nu pe baza Legii promulgate acum de Iohannis… Detalii aici. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.