Ne trebuie straini sa ne administreze banii de la UE

ghid-indicatori.jpg

Dupa esecul administrarii actualelor fondurilor structurale, pentru 2014 – 2020, Institul pentru Politici Publice (IPP) propune un management direct coordonat de Bruxelles si implementarea externalizata catre organisme private recunoscute la nivel european.

Romania este in cea mai grava situatie dintre toate tarile membre UE in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale din actualul exercitiu financiar, pentru ca lucreaza cu autoritati de management incompetente si se complace intr-o coruptie endemica de care profita toate partidele politice. Toate informatiile publice accesate atat in tara cat si direct la Bruxelles aratand ca in foarte scurta vreme Romania se va afla intr-un blocaj total in ce priveste fondurile europene, propunem un mecanism exceptional de gestionare prin care managementul sa fie asigurat de Comisie cu posibilitatea subcontractarii unor operatiuni financiare catre firme si organizatii private cu experienta recunoscuta la nivel international„, se arata intr-o analiza efectuata de IPP.

Propunerea IPP se bazeaza pe evaluarea situatiei dezastruoase a managementului fondurilor structurale din actualul exercitiu financiar care arata clar ca:

• Sume importante din banii europeni au fost fraudate (vezi auditul Comisiei Europene si suspendarea platilor din POR de peste 800 de milioane de euro din anul 2011);

• Romanii au inteles ca banii europeni inseamna closca cu puii de aur si s-au apucat de cheltuit fara discernamant: un kilometru de drum modernizat cu bani din POS Transport intre Bucuresti si Adunatii Copaceni costa 4,5 milioane de euro;

• Am creat MAEur pentru a detensiona Comisia Europeana, caci institutia – asa cum a fost creata, fara autoritate in relatie cu Ministerele de linie – s-a dovedit incapabila sa gestioneze gravul blocaj in care era previzibil ca vom ajunge;

• Conducerea Autoritatilor de Management este, daca nu numita politic, anchilozata de presiunea politica si a grupurilor de presiune afiliate partidelor;

• Un aparat de 1.800 functionari in administratia centrala cu salarii de aprox. 5000 lei pe luna care nu isi pun problema ca performanta lor nu inseamna sa astepte ziua de salariu, ci se va masura in sume absorbite de tara noastra. In Romania s-au cheltuit peste 140 de milioane de euro cu asa numita asistenta tehnica pe contracte care uneori preluau in totalitate atributiile functionarilor;

• S-au aruncat bani pe fereastra, fara sa ii pese nimanui dintre cei responsabili sa se atinga vreun rezultat pe masura (in POSDRU, pentru crearea unui loc de munca pentru o persoana cu dizabilitati s-au cheltuit, in medie, 100.000 euro prin proiecte)

• Conform Comisiei Europene si Oficiului European de Lupta Antifrauda, Romania a inregistrat o noua performanta negativa – cele mai multe suspiciuni de frauda cu fonduri europene (225), urmata la o distanta considerabila de Germania si Italia;

• Pregatirea urmatorului exercitiu financiar este mult intarziata, neexistand consultari publice autentice pentru a identifica cele mai potrivite teme, domenii si tinte concrete ce ar fi bine sa fie finantate din urmatorul exercitiu financiar.

Din analiza IPP reiese ca Romania are cea mai scazuta rata de absorbtie dintre toate tarile membre ale Uniunii Europene – 9,69% (bani cheltuiti si rambursati de Comisia Europeana) cu doar 1 an inainte de expirarea perioadei actualului exercitiu financiar.

Am absorbit practic doar 1,86 miliarde euro in ultimii 6 ani, fiind evident imposibil sa mai recuperam decalajul pentru cei 90% ramasi (aproximativ 18 miliarde euro) in doar un an cat mai este pana la finalul acestui exercitiu financiar„, se mai arata in analiza IPP.

In cursul lunii septembrie, IPP va da publicitatii un raport detaliat asupra principalelor disfunctionalitati din managementul acestor fonduri.

Mai grav, ultimele evolutii arata ca vor fi date publicitatii noi fraude in urma auditurilor Comisiei Europene astfel ca devine iminenta blocarea totala a banilor europeni in Romania, existand probe suficiente ca asemenea comportamente, care se intampla peste tot in Romania, nu se vor corecta prin masuri luate de Guvern. Victimele blocajului vor fi insa beneficiarii finali, nu Guvernul ci, din pacate, sectorul privat, categoriile vulnerabile implicate in proiecte si nu in ultimul rand – economia, privata de o sursa importanta de investitii reprezentanta de banii europeni.

De aceea Institutul pentru Politici Publice propune un mecanism pentru o situatie exceptionala cum poate fi considerata Romania in acest moment.

Propunem Comisiei Europene sa administreze direct fondurile pentru Romania, cu posibilitatea subcontractarii unor operatiuni catre entitati private recunoscute la nivel international pentru expertiza in gestionarea fondurilor comunitare. Lansam public aceasta propunere reamintind tuturor celor care se arata ingrijorati de situatia gestionarii fondurilor europene in Romania, ca ele nu apartin statelor, ci cetatenilor ce locuiesc acele state. Propunerea a fost inaintata, de asemenea, printr-o scrisoare deschisa si Presedintelui Comisiei Europene, respectiv Comisarilor Europeni cu portofolii relevante pentru managementul fondurilor europene„, sunt de parere reprezentantii IPP.

In analiza IPP, reprezentantii institutiei spun ca sunt intrigati de faptul ca „nimeni din administratia romaneasca nu isi asuma esecul in care ne aflam, nu se identifica vinovatii (indiferent de unde sunt acestia – de la stat sau din mediul privat), nu se ia nicio masura pana la cel mai inalt nivel; tot ce se comunica publicului este ca se fac verificari. Este inacceptabil ca singura reactie a autoritatilor de la Bucuresti, de la Premierul Victor Ponta la cel care raspunde oficial de Afacerile Europene – Ministrul Leonard Orban sa fie de constatare a incapacitatii ministerelor insarcinate cu gestionarea fondurilor structurale. Acesti oficiali sunt in functiile pe care le ocupa nu pentru a se lamenta, ci pentru a gasi solutii, inainte sa le gaseasca Comisia pentru noi„, au concluzionat reprezentantii IPP.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top