Necesitatea aplicarii marcajului CE

Procesul de certificare a produsului in domeniul produselor de tamplarie, prin aplicarea marcajului CE, este una din prioritatile actuale a producatorilor din acest segment al economiei nationale. Mai sunt cateva luni, 1 februarie 2009, pana cand se mai poate produce dupa vechile norme, de la aceasta data intra in vigoare rigorile reglementarilor UE prin intermediul SR EN ISO 14351-1:2006 si a normelor interne impuse prin legislatia in vigoare. Punerea in practica a procesului este necesara datorita faptului care l-am precizat mai sus, 1 februarie 2009 este data la care perioada de coexistenta a celor acte normative ia sfarsit si intra in vigoare prescriptiile SR EN ISO 14351-1:2006.

Producatorii din domeniul confectiilor de tamplarie ( aluminiu, PVC, lemn stratificat si lemn) au avut timpul necesar, adica o perioada de aproape 2 ani de coexistenta a actelor normative, pentru informare si documentare in acest sens. Patronatele din acest domeniu cat si revistele de specialitate au iniatiat diverse actiuni de popularizare a actelor normative in speta SR EN ISO 14351-1: 2006. Acest act normativ a fost obiectul dezbaterii si la ultimul seminar sustinut de specialisti revistei Fereastra, astfel incat producatorii de ferestre si usi sa aiba cunostiintele necesare pentru a trece la implementarea acestuia in firmele sau atelierele pe care le conduc. Cele doua patronate din domeniu au facut popularizarea normativului SR EN ISO 14351-1 :2006 si implicatiile pe care le are acesta incepand de la 1 februarie 2009 asupra partenerilor din domeniu.

Procesul de certificare a marcajului CE pe baza FPC si ITT, adica a controlului fabricatiei produsului (FPC) cu cele doua directii Ac1 si Ac3 in care sunt precizate unele dintre cerintele care vor fi testate si se vor regasidupa aceea in cadrul marcajului CE. Aceasta activitate de certificare care este destul de laborioasa si cunoasterea intocmai a standardului SR EN 14351-1:2006 , a HG 622/2006 si a CPD 89/106/EEC obliga fiecare producator autohton ca sa parcurga etapele prevazute in acest norme pentru ca la final sa poata aplica pe fiecare produs fabricat, in sectia de productie, marcajul CE care atesta ca produsul indeplineste cerintele normelor europene. Prin marcajul CE se va specifica principalele caracteristici testate (rezistenta la vant, impermeabilitatea la apa, termoizolatia, etanseitatea la aer, substante periculoase, capacitatea de incarcare a dispozitivelor de siguranta, sa). Toate aceste incercari se vor executa pe baza unui esantion din cadrul familiei de produse care este trimis spre verificare si incercare la un institut de incercare agreat de UE, instititute certificate pentru a efectua astfel de verificari.

In urma analizei intreprinse de fiecare manager sau director general din domeniu va lua masurile care se impun ca pana la data intrarii in vigoare a standardului activitatea sa intrite in legalitate, adica sa poata aplica marcajul CE pe produsele sale ( ferestre, usi, perete cortina ). Astfel prin parcurgerea tuturor etapelor de analiza, de realizare a familiilor de produse, a realizarii esantionului de verificare si incercare, de control a fabricatiei produsului, de trimitere a esantionului la institul de verificare si testare notificat impreuna cu documentatia necesara.

Principalele faze ale procesului de certificare CE a produsului

Analiza procesului de fabricatie poate fi realizata cu personal propriu sau cu ajutorul firmelor de consultanta. Firmele de consultanta care intreprid astfel de activitati poseda avantajul ca au efectuat si intocmit numeroase activitati de auditare si control a procesului de productie sau a activitatilor desfasurate in firme sau societati si deci au parghiile necesare pentru a desfasura activitatea de control a procesului de productie, deci a FPC.

Pregatirea procesului de control, verificare, esantionarea a familiilor de produse, confectionarea produsului supus controlului si testarii, notificarea organismului de control pentru a implementa in firma cerintele SR EN 14351-1:2006, necesita parcurgerea  fazelor enumerate mai sus.

Marcajul CE odata aplicat pe fiecare produs (fereastra sau usa) conduce la respectarea intocmai a cerintelor publicate in raportul eliberat de organismul notificat care l-a intocmit, si anume cerintele referitoare la ( rezistenta la vant, termoizolare, impermeabilitate al aer, etansare la apa, substante nocive, fonoizolare, capacitate de incarcare a dispozitivelor de siguranta). In total aceste caracteristici sunt 28, dar cele enumerate sunt cele care trebuiesc testate conform Ac1 sau Ac3 si inscrise pe eticheta de marcaj CE.

Declaratia de conformitate, eticheta care va fi aplicata pe produs trebuie sa cuprinda informatiile importante pentru client sau organelle de control. Un model de eticheta poate fi ca cel prezentat mai jos.

Eticheta cu marcajul CE

Pentru respectarea tuturor cerintelor fiecare producator care a obtinut marcajul CE trebuie sa-si formeze un department sau birou care sa supravegheze modul de respectare a cerintelor impuse de aplicarea marcajului CE pe produse.

In cadrul procesului de supraveghere se evalueaza permanent elementele, iar eventualele abateri sau derogari de la calitate se vor rezolva cu ajutorul si prin responsabilitatea managementului. Toate aceste elemente trebuie sa respecte  cerintele impuse de sistemul calitatii din interiorul firmei, de respectarea conditiilor interne de lucru, de calitatea intrarilor din cadrul procesului, de caracterul variabil si uneori perturbator al mediului, de actiunile cu caracter de prevenire a calitatii produselor.

Auditul de supraveghere este efectuat permanent si el asigura monitorizarea zilnica a modului cum sunt respectate instructiunile de lucru, procedurile de control pe faze de lucru ale fabricatiei. In fiecare luna responsabilul cu atributii de supraveghere intocmeste un raport de lucru detaliat catre conducerea firmei referitor la modul cum sunt respectate cerintele din punct de vedere al calitatii si sunt prezentate amanuntit masurile care s-au luat pentru a corecta anumite operatii sau abateri de la instructiunile de lucru.

Esantioanele care au fost respinse in urma controlului final sunt marcate si parcate intr-un loc special cu anumite mentiuni stabilite dupa  o ampla verificare, controlare si analiza a tuturor aspectelor prezentete in fisa de respingere sau rebutare.

Daca se constata necomformitati in afara firmei, adica in piata, si acestea au fost puse in evidenta de beneficiar sau organele de control exista posibilitatea ca sa se dispuna, daca abaterile sunt grave sau persista, retragerea certificatului de marcaj CE, sau inchiderea capacitatii de productie. Deaceea este foarte important pentru management ca persoana desemnata prin decizie interna sa se ocupe in procesul de fabricatie de controlul fabricatiei si respectarea cerintelor SR EN 14351-1:2006 sa aiba ca obiectiv principal “zero deficiente si calitate superioara”. Numai in acest mod produsele firmei pot deveni competitive pe piata romaneasca si pietele UE.

About Victor Andrei

Sunt absolvent de invatamant superior de lunga durata in cadrul UPB, promotia 1995, la facultatea Stiinta si Ingineria Materialelor, licentiat in domeniul Turnarii metalelor. Am studii de master in cadrul UPB, SNSPA Bucuresti masterul Managementul Proiectelor cu finantae europeana, iar in cadrul ASE Bucuresti masterul Managementul Riscului in Afaceri Internationale

8 thoughts on “Necesitatea aplicarii marcajului CE”

 1. Termopane spune:

  Foarte bun articolul, insa ar trebui actualizat conform noilor reglamentari si anume atestarea in cascada.

 2. victorandrei spune:

  Marcajul CE va fi obligatoriu de la 1 Februarie 2009. Legea care reglementeaza includerea marcajului este Legea nr 608/2001 privind evaluarea conformitatii produselor a fost republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 313 din 6 aprilie 2006.
  Daca doriti mai mulye amanunte va rog sa-mi transmiteti pe [email protected] detaliile care va intereaseaza cu acest subiect.

 3. Irina Tamasoiu spune:

  Buna ziua

  Va rog sa imi trimiteti si mie legea in care spune ca ESTE obligatoriu acest marcaj CE la tamplaria PVC.

  Va multumesc

 4. victorandrei spune:

  Am convingerea ca odata cu trecerea timpului astfel de asa zisi consultanti sa dispara. Implementarea marcajului CE este una din cerintele care trebuie respectata din 2010 de producatorii de tamplarie, care doresc cu adevarat sa promoveze produse decalitate.
  Si eu ma intalnesc cu oameni care nu agreaza ideea marcajului Ce, dar este o cerinta ca sa fi pe piata.
  Doresc sa multumesc pe aceasta cale celor care vor apela la serviciile mele in acest sens.

 5. victorandrei spune:

  Multumesc pentru aprecieri, nu am facut decat sa remarc usurinta cu care este tratata o norma. Sper ca odata sa se inteleaga importanta acestor reglementari ale UE, care nu fac altceva decat de a ne pune produsele in aceeasi pozitie de start in competitia de pe piata europeana.
  Sper sa alature cat mai multi producatori la acest start, care a fost ratat in 2009, dar care se da din 2010 la turatie maxima.

 6. Doina Mincu spune:

  Am citit cu interes articolul dumneavoastra. Laudabila intentia de a trage un semnal de alarma in domeniu. Va amintesc insa, ca obligativitatea certificarii tamplariei se face in sistem AC3 !
  In mod expres, daca producatorul doreste poate opta pentru sistemul Ac1 cand, in afara de ITT este necesara si inspectia externa a CPF efectuata de un organism notificat la Bruxelles.
  Probele in laborator se fac pe cele 4 caracteristici de performanta – rezistenta la incarcarile date de vant, permeabilitate la apa, permeabilitate la aer, rezistenta dispozitivelor de siguranta.
  Protectia termica si fonica se determina de catre producator pe baza normelor specifice. Impactul cu substantele periculoase ( impactul la interior ) nu poate fi determinat.
  Atentie, peretele cortina face obiectul altui standard de produs !

  Cu respect,

  Doina Mincu

  Auditor TUV THURINGEN
  CQ materiale de constructii
  Specialist marcaj CE

 7. victorandrei spune:

  Stimate Domn Balasoiu,

  Acest articol se doreste a fi un semnal de alarma, cu toate ca stiam de aceasta procedura de
  a prelungi perioada de coesistenta a celor doua norme. Acest lucru a fost posibil datorita discutiilor purtate de reprezentati patronatului cu diverse ocazii.
  Daca noi care suntem responsabili de acest sector, nu avem cat de cat datoria sa ne pregatim
  si spunem aceeasi piesa, ” mai vedem”.
  Din aceasta cauza acest sector nu a beneficiat in totalitate de aportul unor specialisti de marca, pentru ca este tratat de persoane care nu fac altceva decat sa arda perioadele ca sa ajunga la final fara a avea performantele propuse.

  Cometariile pot fi destule, dar aceste norme trebuiesc documentate si intrate in normalitate din care facem parte in zile de astazi si de maine, adica Uniunea Europeana.

 8. Obligativitatea marcajului CE in domeniul tamplariei CE a fost amanata pentru 1 februarie 2010.
  La ora actuala in Romania si nu numai, acest lucru presupune anumite proceduri si norme pe care reprezentantii statului inca nu le-au pus la punct.
  Vom vedea in 2010 ce se va intampla…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.