In ultima perioada am constat cum anumite lucrari care se efectueaza in domeniul constructiilor cu precadere in cel al desingul exterior, confectionarea si montarea fatadelor tip cortina, sunt realizate de firme care nu au capacitatea tehnica si nici resursele necesare pentru a realiza astfel de lucrari.
Am vazut cum sistemele pentru confectionarea peretilor cortina sunt montate fara a avea minimul necesar de cunostiinte in acest domeniu, lucrandu-se fara proiectarea tehnologica adecvata, cu forta de munca care nu a mai efectuat asemenea lucrari.
In discutiile cu, anumiti, factori de raspundere si decizie din acest domeniu am ajuns la urmatoarea concluzie care a generat ca astfel de lucruri sa apara. Dezvoltarea sectorului cu o rapiditate destul de mare care a trebuit sa tina pasul dezvoltarii sectorului imobiliar, lipsa resurselor de dezvoltare, lipsa fortei de munca specilalizate, lipsa posibilitatilor de scolarizare a muncitorilor, lipsa cadrelor de conducere cu pregatire in acest sector de activitate „prelucrarea, confectionarea, montarea de tamplarie si fatade”, lipsa atelierelor specializate de proiectare si nu ultimul modul gresit de gandire a conducatorilor care spun „merge si asa„, s.a.
Sunt firme care acuza antreprenori ca nu gasesc solutii tehnice pentru constructiile de acest fel, specialisti din domeniu sugerand ca aceastea trebuie sa le parvina in urma castigarii lucrarii. De aici un lant intreg de lucrari care se executa fara a avea pregatire tehnologica necesara sau desene de executie ce sa mai vobim de proiect. Rezulta structuri cu defecte de calitate, fara a avea procedurile necesare de montaj, fara a avea receptia finala efectuata conform normelor interne si standardelor in vigoare.
Defectele sau neconformitatile care apar la montarea unor astfel de structuri sunt pur tehnice. Apar defecte de liniaritate, verticalitate, orizontalitate, montare de suporti necorespunzatori, suporti de otel subdimensionati, fara tratament termic de zincare, cu sudura necorespunzatoare, s.a.
Defectele in asemenea cazuri reprezinta nesatisfacerea exigentelor in ceea ce priveste utilizarea pentru care au fost concepute de catre proiectantul general, arhitect. In acest sens gasim doua tipuri de defecte pe parcursul fazelor de elaborare, conceptie, proiectare,confectie, montaj si receptie finala. Gasim defecte de fabricatie si defecte de conceptie si montaj.
Defectele de fabricatie sunt acele defecte al unui subansamblu sau ansamblu datorat unei fabricari neconforme cu conceptia initiala a produsului sau a procedeelor specificate initial pentru fabricatie.
Defectele de conceptie si montaj sunt acelea care se datoreaza unei conceptii gresite si a unui montaj gresit.
Pentru aceasta este necesar ca asemenea probleme sa fie rezolvate prin adoptarea urgenta de masuri care in final sa conduca la ameliorarea nivelului calitativ al acestor tipuri de structuri. Metodele care trebuiesc adoptate fac referire la specializarea fortei de munca, utilizarea de masini si utilaje adecvate si corespunzatoare unor operatii de acest gen, cursuri de specializare pentru muncitori, cursuri de perfectionare pentru managerii de linie, manageri de proiect sau personalul tehnic.
Toate aceste masuri vor conduce in final la un parteneriat mai eficient intre executant-antreprenor-proiectant general si beneficiar, in care nivelul calitativ al structurii nu va mai fi element de negociere si aceste structuri isi vor indeplini rolul functional pentru care a fost conceput de arhitect.
Sper ca prin acest semnal aceste structuri sa benefieze de specialisti de care au nevoie pentru a fi puse in opera, iar odata cu trecerea timpului sa putem admira maretia lor si calitatitea desavarsita cu care au fost executate, fara a gasi eventuale subiecte de analiza a montajului.
consider caci calitatea trebuie platita