Negoita: Noi consideram ca in UE minimul pe administratia locala e 30%

Robert-Negoiță-640x400.jpg

Primarii de municipii, reuniti in Asociatia Municipiilor din Romania, s-au intalnit, marti, cu reprezentantii Guvernului pentru a discuta despre alocarile bugetare din anul 2019. Dupa mai bine de doua ore de discutii, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a afirmat ca s-au facut doua propuneri, refuzand sa le detaieze si a anuntat ca maine va fi prezentata varianta finala. La randul lor, primarii au precizat ca nu este normal sa se lupte cu Guvernul pentru ca o parte din banii realizati de cetatenii din orasele lor sa ramana in comunitati. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a anuntat ca, miercuri, la ora 12.00, daca nu se va primi raspunsul scontat, primarii vor protesta in fata Guvernului.

Potrivit acestora, tot din surse neoficiale, au aflat si despre cotele din impozitul pe venit ce urmeaza sa fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, respectiv 20% la bugetul local al judetului; 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor – fata de procentul de 60% solicitat de structurile asociative; 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale – fata de procentul de 20 % solicitat.

Luni, primarii de municipii din Romania acuzau Guvernul de lipsa de transparenta in constructia bugetului pentru anul 2019 si afirmau ca este pentru prima data cand nu au fost consultati, ba mai mult, solicitarile lor privind dialogul au fost refuzate. Primarii acuzau ca au aflat din presa ca bugetul ar urma sa fie aprobat pana joi, fara ca problema banilor alocati Unitatilor Administrativ Teritoriale (UAT) sa fie dezbatuta. Asociatia Municipiilor din Romania solicita o intalnire urgenta cu Viorica Dancila si o invita la sedinta Comitetului Director, convocata pentru marti.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.