Noi pasi spre digitalizarea orasului Alba Iulia

Smart-City-Alba-Iulia-300x201.jpg

Primul “oras inteligent” din Romania, Alba Iulia, dispune de o retea Wi-Fi, cu deosebire, in zonele de interes turistic, de autobuze echipate cu o retea securizata WiFi, de o aplicatie care ii ajuta pe cetateni sa alerteze autoritatile asupra problemelor identificate in oras, dar si de una care ii ajuta pe turisti sa afle informatii direct de pe telefon despre obiectivele vizitate.

La aproape un an de la semnarea acordului de colaborare cu Primaria Municipiului Alba Iulia, prin care au fost propuse solutii de digitalizare a orasului, Orange Romania a prezentat pe 10 octombrie, la Muzeul Principia, primele rezultate. Este un proiect simbolic, unul dedicat Centenarului Unirii, a afirmat, cu acest prilej, CEO Orange Romania, Liudmila Climoc.

Compania a anuntat incheierea primei etape a proiectului-pilot, cu finalizarea instalarii echipamentelor, precum si inceputul etapei de analiza a primelor date colectate prin solutiile implementate. Numarul solutiilor implementate la nivel local este de 14.

In prezent, Alba Iulia dispune de retele de internet in banda larga, 4G/4G+, Wi-Fi si LoRaWAN. Reteaua Wi-Fi include peste 228 puncte de acces in cetate si oras si 15 puncte de acces in mijloace de transport in comun. in aproape un an de functionare a hotspot-urilor Wi-Fi in autobuze, aproximativ 8% din populatia orasului a accesat serviciul, potrivit reprezentantilor companiei.

Prin senzorii de monitorizare a calitatii aerului instalati in cele 15 autobuze dotate cu hotspoturi Wi-Fi, cetatenii pot sti in orice moment care sunt zonele din oras in care pot avea fara probleme activitati in aer liber. De asemenea, solutia ofera atat autoritatilor, cat si cetatenilor informatii cu privire la impactul pe care activitatile de zi cu zi le au asupra mediului. Astfel, s-a observat ca, in prima zi de scoala, cand a crescut utilizarea masinilor personale, a fost influentat negativ nivelul de compusi organici volatili din atmosfera.

Solutia de management al iluminatului public a generat economii intre 50-70% la consumul de energie electrica, in functie de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stalp, iar solutia de management al apei este in curs de instalare.

In cadrul proiectului a fost implementata si aplicatia Civic Alert, care ii ajuta pe localnici sa sesizeze autoritatile asupra problemelor identificate in oras, dar si solutia City Analytics, prin care Primaria poate urmari tendinte ale traficului pietonal din oras.

Prin aplicatia e-alba iulia, disponibila pe Android si iOS, turistii au acces la informatii despre principalele obiective ale orasului. in acest moment, aplicatia are 1.200 de utilizatori.

In doua licee, Colegiul Economic “Dionisie Pop Martian” si Colegiul National “Horea, Closca si Crisan”, a fost implementata solutia de clasa digitala, ce include tablete, un catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat si cu trafic web filtrat. Pe langa utilizarea catalogului pentru anul scolar 2017-2018, in aplicatie au fost incarcate datele legate de performanta scolara pentru ultimii trei ani. in total, anul acesta vor beneficia in Alba Iulia de aceasta solutie 120 de profesori si aproape 1.500 de elevi.

Alba Iulia va deveni beneficiarul tehnologiilor 5G cu aplicabilitate pe verticala smart city. Administratorul public al municipiului, Nicolaie Moldovan, a afirmat ca autoritatile locale vor sa aduca Alba Iulia mai aproape de avantajele tehnologiei smart, pentru a creste astfel calitatea vietii. Costurile de dezvoltare si implementare ale solutiilor smart city pentru proiectul pilot sunt acoperite integral de companie si partenerii sai.

Companiile implicate in “Alba Iulia Smart City 2018” sunt fie din zona multinationalelor, fie a nationalelor. “Alba Iulia Smart City 2018” este un proiect prin care se urmareste construirea celui mai modern si inteligent oras din Romania.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top