Norvegia creste fondurile pentru Romania la 502 milioane de euro in exercitiul 2014-2021, de la 300

Norvegia acorda Romaniei 502 milioane de euro in exercitiul 2014-2021, dupa ce, astazi, la Ministerul Fondurilor Europene, cele doua state semneaza memorandumurile de aprobare a mecanismelor SEE si Fondul Norvegian.

Fata de exercitiul de finantare 2009-2014, Romania primeste cu 200 de milioane de euro mai mult. Suma a fost lansata din septembrie 2016, dar abia acum intra in vigoare, odata cu semnarea documentului strategic. Ministerul Fondurilor Europene este autoritate de management pentru Mecanismul SEE si a Fondului Norvegian – programele de finantare care primesc unda verde, joi, odata cu semnarea memorandumului.

Romania devine astfel statul cu cea mai mare finantare din Europa, la egalitate cu Polonia, anunta EEA grants. Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, in finantarile anterioare nu au fost anuntate corectii bugetare in proiectele implementate prin fondul norvegian, motiv pentru care promotorii de la noi se pregatesc sa anunte ca au absorbit in totalitate fondurile.

De altfel, Romania este statul beneficiar care intra la semnarea memorandumului cu Norvegia, document ce va fi perfectat final in aprilie 2017, cu un set de avantaje pentru implementarea programului EEA and Norway Grants 2014-2021, au anuntat recent, pentru MEDIAFAX, oficiali din cadrul Mecanismului de Finantare.

Termenii generali ai memorandumului au fost deja negociati in septembrie 2016 intre reprezentantii statelor donatoare din Mecanismul Financiar si Ministerul Fondurilor Europene, prin ministrul Cristian Ghinea. Acestia vizeaza finantarea proiectelor care sa reduca disparitatile sociale si economice dintre statele Europei si intarirea relatiilor bilaterale, inovatia, reducerea efectelor schimbarilor climatice, conservarea patrimoniului cultural national, munca decenta si dialogul tripartit.

Norvegia are doua forme de contributie catre statele Uniunii Europene: o contributie proprie, prin EEA grants si Norway Grants, dar si una alaturi de Islanda si Liechtenstein. In fondul asociat, Norvegia contribuie cu peste 90% din finantare.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top