Nostalgie – part 2

Extras din introducerea unui referat din 2006:
Într-o vreme în care am dori ca ziua să aibă 25 de ore, să putem sta la cozi infernale pentru a ne plăti dările către stat, într-o vreme când apelăm la „o cunoştinţă” care să ne „bage în faţă” la trezoreria primăriei, la CEC, Electrica sau Distrgaz (în acelaşi timp admirând iniţiative precum nudaspaga.ro sau demascaspaga.ro) iată că revoluţia electronică de care tot auzim vorbindu-se îşi pune amprenta şi pe domeniul administraţiei publice. Încă din 2002 oficialii României ne ofereau o lege (Legea nr.29/2002) prin care ne anunţau de posibilitatea de a plăti prin mijloace electronice impozitele şi taxele locale.
Entuziasmaţi, mai mult sau mai puţin, am apelat la această nouă ofertă: în februarie 2005 eFinance scria „deşi sistemul de plata e-tax, prin internet, este uşor de utilizat şi rapid, taxele au fost plătite prin internet, în Alba Iulia, de doar doi locuitori”.
E clar că internetul a schimbat toate regulile după care se conduceau afacerile, ba mai mult, a schimbat viaţa tuturor şi asta mai ales prin noul mod prin care oamenii pot acum interacţiona (între ei sau cu diverse instituţii, private sau publice).
Vedem azi că schimbarea s-a produs şi la nivelul administraţiei publice. Şi vom vorbi în continuare despre democraţia electronică în care trăim, despre noul mod de fi e-Guvernaţi şi despre o importantă componentă a guvernării electronice, sistemul informaţional geografic.

Valentin Mazareanu

Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top