Nou record pentru Erasmus: schimburile de studenti sunt in crestere cu 8,5%

cartea_verde.jpg

La douazeci si cinci de ani dupa lansarea acestuia, Erasmus a devenit cel mai cunoscut program european, iar sistemul de schimb de studenti cunoaste cel mai mare succes din lume. Peste 231 000 de studenti au primit burse “Erasmus” pentru a studia sau pentru a se forma in strainatate in anul universitar 2010-2011, ceea ce reprezinta un nou record si o crestere cu 8,5% fata de cifra din anul precedent.

Punand accentul pe invatarea limbilor straine, adaptabilitate, sensibilizarea interculturala si aptitudini de conducere, Erasmus ofera tinerilor competente vitale pentru stimularea capacitatii acestora de insertie profesionala, care vor favoriza dezvoltarea lor personala.

De la lansarea sa in 1987, peste 2,5 milioane de studenti europeni au avut ocazia de a merge in strainatate la studii intr-o institutie de invatamant superior sau de a efectua un stagiu intr-o intreprindere datorita acestui program. Daca tendintele actuale se confirma, Uniunea Europeana isi va atinge pana in 2012 si 2013 obiectivul, si anume, acela de a sustine 3 milioane de studenti Erasmus.

Cele mai populare destinatii alese de studenti in 2010-2011 au fost Spania, Franta si Regatul Unit. Spania a trimis cel mai mare numar de studenti in strainatate, urmata de Franta si Germania. Luxemburg a trimis cel mai mare numar de studenti in strainatate, ca procentaj din populatia studenteasca nationala. Bugetul consacrat de Erasmus mobilitatii studentilor si personalului se ridica in 2010-2011 la aproximativ 460 milioane EUR.

Programul Erasmus, a carui aniversare de argint o sarbatorim anul acesta, este una dintre cele mai mari povesti de succes ale Uniunii Europene. Cifrele vorbesc de la sine – si ar fi putut fi chiar mai semnificative daca am fi avut resursele pentru a raspunde cererii. Studiile si stagiile Erasmus permit dobandirea unor competente mai valoroase ca niciodata in aceste vremuri“, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.

Din totalul studentilor care au beneficiat de sprijinul Erasmus in 2010-2011, un numar de aproximativ 190 000 si-au petrecut pana la 12 luni din programul de obtinere a diplomei in strainatate in cadrul unei universitati sau al unei alte institutii de invatamant superior dintr-una din cele 32 de tari care participau in perioada respectiva la initiativa Erasmus (cele 27 de state membre, Croatia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Turcia. Elvetia a devenit din 2011-2012 cea de-a 33-a tara participanta la Erasmus). Numarul de studenti care aleg optiunea de studiu a crescut cu 7,2% fata de 2009-2010.

Stagiile efectuate in intreprinderi din strainatate au fost sprijinite prin Erasmus incepand din 2007 si sunt tot mai populare. In 2010-2011, unul din sase studenti Erasmus au ales aceasta optiune, totalizand 41 000 EUR, ceea ce reprezinta o crestere cu 15% fata de anul precedent.

Cererea depaseste semnificativ numarul de burse Erasmus disponibile in majoritatea tarilor participante. Bursa acordata lunar de Erasmus, destinata sa acopere o parte din costurile suplimentare legate de instalarea in strainatate si cheltuielile de calatorie a fost de 250 euro – o usoara scadere in raport cu anul anterior (254 euro), ceea ce a permis mai multor studenti sa beneficieze de program.

Mai mult, 40 000 de burse au fost acordate personalului universitar si profesorilor pentru a preda sau a se forma in strainatate, cu 13 % mai multe decat in anul precedent.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.