Noul PNDR: Fermierii vor completa proiecte-tip, “ca sa nu mai cheltuiasca bani pe consultanta”

Constantin_resize.jpg

Constantin_resizeDupa ce a trimis spre consultare la Comisia Europeana noul PNDR 2014-2020, Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a trecut in revista principalele modificari in aplicarea acestui program, comparativ cu programul similar din perioada 2007-2013.

 • “Fermierii mici si mijlocii vor avea proiecte-tip la dispozitie facute de minister, ca sa nu mai cheltuiasca bani pe consultanta”, a aratat ministrul Agriculturii.
 • La evaluarea proiectelor vor fi punctate suplimentar cele care integreaza activitati de productie. “Incercam sa rezolvam o problema structurala pe care Romania o are in agricultura si anume, odata cu cresterea exporturilor, vrem sa nu mai exportam materie prima ci produse procesate”, a explicat Daniel Constantin.
 • Vor exista sesiuni continue de depuneri de proiecte, pe toate cele 14 masuri din program, cu o evaluare lunara sau trimestriala.
 • Prima masura se va lansa la inceputul lunii mai, respectiv “Investitii in exploatatii agricole si fermele de familie” care are alocata o suma de 150 de milioane de euro.
 • Printre noile masuri se afla si cea privind “Infrastructura secundara de irigatii”, cu o alocare de 370 de milioane de euro.
 • Va exista si o masura dedicata impaduririlor si pentru crearea de perdele forestiere, unde au fost alocate 105 milioane de euro.

Cea mai importanta masura din noul PNDR vizeaza “Investitii in active fizice” si are prevazuta o suma de 1,932 miliarde de euro, cu trei submasuri, respectiv modernizarea fermelor, procesare si infrastructura, iar cea mai mare suma — 1,025 miliarde euro — fiind orientata catre modernizarea fermelor.

Este inspirata decizia ministrului Agriculturii, de a folosi proiecte-tip? Spuneti-va parerea la sectiunea de comentarii!

 

9 thoughts on “Noul PNDR: Fermierii vor completa proiecte-tip, “ca sa nu mai cheltuiasca bani pe consultanta””

 1. Puiu spune:

  IDEA ESTE EXCELENTA
  Proiectele TIP sunt BINE VENITE si este un ajutor direct, cu o simplificare la aplicarea solicitarilor tuturor agricultorilor care vor sa inceapa o AFACERE de FAMILIE.
  Fiecare asi poate alege ce vrea sa faca , fara prea multa filozofie si bani aruncati pe consultanti. Pachetele vor fi facute fara greseli care sa -ti fie returnat proiectul inapoi, cum s-a mai intamplat cazuri cu consultantii care ti-au luat banii si dosarul respins.

 2. Ioan spune:

  Este o masura buna in conditiile in care proiectul tip va cuprinde detalii ce sa poata particulariza proiectele. Se depun si acum cereri online de finantare pe diverse linii de finantare dar la unele trebuie depus si dosarul cu toate avizele necesare realizarii investitiei. Nu cred ca pe PNDR se vor acorda finantari numai pe baza depunerilor online a proiectelor. Daca ar fi asa ar fi minunat.

 3. vasile georgeta spune:

  Multumim Domnului Ministru pentru preocupare . Ca idee este minunat ,dar nu inteleg la ce fel de PROIECT TIP se refera ,fiecare proiect are unicitatea sa ,nu poate fi acelasi cu altul. Doresc sa se publice mai multe proiecte eligibile spre a fi comparate cu cele ce urmeaza a se solicita. Doresc mai multa transparenta si bunavointa in anunturi. Ce ne puteti spune despre masura 121- stabilirea tinerilor fermieri la sat ?
  Cu multumiri!

 4. Iulia spune:

  Decat sa se cheltuie bani pe proiecte “tip”, mai bine s-ar realiza o echipa alcatuita din experti din cadrul APDRP din fiecare serviciu, consultanti si beneficiari si impreuna sa realilzez un manual de proceduri simplificat.

  Din ce am constatat pana acum, asa zis-ul proces de consultare publica este doar o simulare si o simpla publicare pe site, nicidecum un proces de consultare care sa aduca avantaje reale. La inceput imi exprimam si eu opiniile scris dupa care am constatat ca e pierdere de timp.

 5. Iulia spune:

  Proiectele “tip” despre care spune dl. Daniel vor avea zero randament, deoarece agricultorii nu au nici cunostinte nici timp pentru a face zeci de drumuri la OJPDRP pentru ca un proiect sa fie declarat eligibil. Uneori aceste drumuri la OJPDRP-uri sunt obositoare chiar si pentru consultantii de experienta, intrucat de multe ori se intalnesc cu experti care au diverse orgolii profesionale ( cu exemplificare experti de la serviciul evaluare cereri de finantare din cadrul OJPDRP Neamt).

  Aceasta idee cu proiecte tip ar putea fi luata in consideratie daca fermierii ar trebui sa completeze doar cererea de finantare fara alte cerinte, fara alte avize, fara memorii justificative, fara proiectii financiare, fara o suta de hartii care sa justifice investitia.

  Inainte de a lua aceste decizii cu proiecte “tip”, dl. Daniel Constantin ar trebui sa vada care e realitatea in teren, sa discute cu beneficiarii de proiecte implementate, nu cu cei care au incercat sa depuna proiecte. E diferente intre incercare de a depune un proiect si implementarea unui proiect.

 6. Marius C. spune:

  Si pe masura 121 – ferme de familie de anul trecut au fost proiecte tip.
  Ce inseamna acestea? sume enorme platite unor firme de casa pentru aceste proiecte tip si 0 randament pentru fermieri care oricum ne vor plati pe noi cosultantii cu bani eligibili sau nu prin ghid. Stiti de ce? pentru ca NU EXISTA PROIECTE TIP!!! fiecare proiect, oricat de mic, este particular in felul sau. Orice cifra, euro, ude, animal, etc, in plus sau in minus, influenteaza proiectul. DOMNUL constantin nu cunoaste realitate de aici de jos, unde se fac efectiv proiecte si agricultura, de fiecare data vorbeste la tv in afara problemei, doar cu elemente de nuanta, nu intra in amanunte care pana la urma sunt cele mai importante!

 7. Livia spune:

  Mda… Impactul măsurii din punct de vedere al ministrului Constantin: consultanii sa moara de foame! Functionarii din ministere vor face copy paste la proiecte si vor incasa mita *(onorariul) pentru completarea proiectului. Deci banii de consultanta oricum vor fi cheltuiti, numai ca in loc sa fie rambusati si sa ajunga la consultantii profesionisti, vor fi suporti de catre fermier si vor ajunge in buzunarele functionarilor. Absortia se va reduce, din cauza faptului că implementarea proiectelor copy paste nu va avea succes, atata timp cat fiecare proiect este unic, conform nevoilor fermierului si a viziunii acestuia !!!

 8. E. Popescu spune:

  Intelegerea gresita a misiunii consultantei dovedeste cat de mare e caciula pentru dl Constantin. Daca nu era nevoie europenii nu ar fi prevazut-o la cheltuieli eligibile. Proiectele sunt diferite si mai e si implementarea lor. Fara consultanti esti la mana bugetarilor din structurile subordonate ministerului. Poate asta isi doreste Daniel Constantin fie din interes fie din cauza mentalitatii. Specialistii, domnule ministru, nu pot fi inlocuiti cu politicieni marunti numiti in ministere de dvs.

 9. Dan spune:

  Teoretic aceasta ar fi o masura inspirata dar nu cred ca va avea impactul care trebuie deoarece proiectele tip necesita o anumita cultura comuna care sa uneasca limbajul de lemn al proiectelor (entitatilor evaluatoare) si limbajul comun al fermierului.

  Fermierii pe care i-am intalnit sunt oameni simpli care au nevoie de “traducere” chiar si pentru anumite notiuni de baza desi, ei au in administrare sute de hectare si chiar o facultate.

  Pe de alta parte, tiparul trebuie facut cu cap…de cineva care gandeste proactiv si nu de cineva pus politic care are cultura copy/paste pentru ca acest tipar ar trebui sa acopere toate particularitatile pe care le-ar acoperi documentatia standard in starea actuala. Daca nu se acopera, se va ajunge la o gramada de confuzii si probleme cum au fost cele date de “prima descoperire a rotii” din 2007 si iar vom avea nevoie de 2-4 ani de educare a publicului …… de fapt …de educare a consultantului pentru a asigura absorbtia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.