Nu au venit banii pe schemele 1 şi 2 Covid. Schema 3 de investiţii zace nelansată

fusea.jpg

Ştefan Fusea, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila: Vrem mai repede banii în conturile antreprenorilor ca să poată să îşi desfăşoare activitatea şi să nu creăm o ţară de şomeri.

Ştefan Fusea, preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila, spune că firmele nu au încasat încă ajutorul de stat prin schemele 1 şi 2 de ajutor de stat pentru companile aflate în dificultate din cauza crizei Covid-19. Guvernul a venit cu un pachet de trei măsuri pentru sprijinirea companiilor în valoare totaă de 1 mld. de euro. Finanţarea vine din bani europeni.

„Problema este că au fost lansate aceste trei scheme de ajutor pentru antreprenori, pe care noi, mediul de business, le-am aplaudat şi le-am susţinut, dar ele nu există. Sunt firme calificate care aşteaptă aceşti bani şi s-ar putea ca până să vină banii firmele să nu mai existe”, a spus Ştefan Fusea.

Schema de ajutor de stat în valoare totală de 1 mld. de euro este împărţită în trei lini de finanţare: microgranturi de 2.000 de euro pentru micro­întreprinderi, granturi pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro şi granturi pentru investiţii.

„Am citit că azi se lansează un nou program de ajutor de până la 20% din pierderea din cifra de afaceri pentru HoReCa. Suntem sătui, să nu mai lanseze niciun program, să ne dea banii pe programele pe care le-au lansat”, a mai spus Fusea.

Premierul Ludovic Orban a anunţat duminică seară o măsură de ajutor de stat prin care companiilor din domeniul HoReCa să li se compenseze până la 20% din pierderea din cifra de afaceri din cauza crizei, prin comparaţie cu afacerile din 2019.

Prima linie de finanţare presupunea micro­granturi de 2.000 de euro pentru microîntreprinderi. Guvernul s-a aşteptat la 50.000 de aplicaţii, însă au fost mai puţin de jumătate. La a doua linie de finanţare, cu un buget de 350 mil. euro, interesul a fost uriaş: în primele 6 minute banii au fost epuizaţi. Guvernul a mai promis suplimentarea cu 500 mil. euro pentru această schemă de sprijin.

„La schema 1 au rămas bani disponibili. Din cei 50.000 de aplicanţi pe care îi aştepta guvernul au aplicat puţin peste 20.000. S-a pus acea condiţie cu cifra de afaceri de minim 5.000 de euro pe anul 2019 şi au rămas bani. S-a deschis a doua schemă de ajutor de capital de lucru care a fost epuizată în primele 6 minute. Ni s-a promis de la guvern că se va suplimenta cu 500 mil. euro. Nu i-am văzut, cum nu am văzut nici primii 350”, a mai spus Ştefan Fusea… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.