O Autoritate Europeana a Muncii, din 2019, si protectie sociala pentru liber-profesionisti

echitate_sociala_2018.jpg

Infiintarea unei Autoritati Europene a Muncii (AEM) si asigurarea accesului la protectie sociala pentru toti salariatii si lucratorii independenti fac obiectul noilor propuneri prezentate de Comisia Europeana marti, 13 martie. Acestea sunt insotite de o comunicare pe tema monitorizarii implementarii Pilonului european al drepturilor sociale, strans legata de Semestrul european pentru coordonarea politicilor economice.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, a declarat: „Eforturile noastre de asigurare a unei mobilitati echitabile a fortei de munca culmineaza cu propunerea de infiintare a unei Autoritati Europene a Muncii, esentiala pentru buna functionare a pietei europene a muncii. Ea va ajuta cetatenii si companiile care doresc sa se stabileasca intr-un alt stat membru sa gaseasca informatiile potrivite si va intari cooperarea dintre statele membre pentru aplicarea unor norme echitabile si eficiente. Prin propunerea noastra privind accesul la protectie sociala, colaboram cu statele membre pentru a ne asigura ca nimeni nu este lasat deoparte. Scopul nostru este sa le garantam cetatenilor accesul la prestatii adecvate, indiferent de cum va evolua situatia de pe piata muncii.”

Infiintarea AEM vizeaza un triplu obiectiv:

  • furnizarea de informatii despre oportunitatile de lucru, ucenicie, recrutare si formare, precum si despre programele de mobilitate, pentru cetateni si companii si acordarea de indrumari referitoare la drepturi si obligatii legate de viata, munca si/sau functionarea intr-un alt stat membru;
  • sprijinirea cooperarii dintre autoritatile nationale in context transfrontalier si garantarea respectarii fara dificultati si in mod eficient a normelor UE care protejeaza si reglementeaza mobilitatea;
  • furnizarea de oportunitati de mediere si facilitarea gasirii de solutii in cazul litigiilor transfrontaliere.

AEM va fi infiintata cu statutul de noua agentie descentralizata a UE si ar trebui sa devina operationala in 2019, dupa incheierea procesului legislativ de constituire. Pentru a se inlesni infiintarea Autoritatii si a se asigura ca este operationala imediat dupa creare, Comisia instituie de asemenea un grup consultativ, alcatuit din reprezentanti ai principalelor parti interesate, care se va ocupa de aspectele practice ale viitoarei activitati a acesteia.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.