O lege deficitară. Medicamentele expirate ajung în râuri, în timp ce unele farmacii refuză să le primească

cercetare-burse

Colectarea medicamentelor expirate de la populație prin farmacii se face, de opt ani, în baza unui ordin de ministru, dar care nu obligă farmaciile să le primească. Așa se face că oamenii sunt deseori refuzați, iar în acest timp poluarea cu deșeuri medicamentoase crește, afectând mediul și oamenii.

Aproximativ 1.500 de tone de medicamente expirate ajung anual la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare din România, deși sunt deșeuri periculoase, se arată în expunerea de motive a unui proiect de lege menit să combată poluarea cu acest tip de deșeuri.

Același proiect citează un studiu potrivit căruia în 65% dintre apele curgătoare, printre care și Dunărea, nivelul a 14 dintre cele mai comune antibiotice depășeste chiar și de 300 de ori limitele maxime admise. Însă, această poluare nu implică doar creșterea rezistenței la antibiotice – este vorba și despre poluare cu hormoni, citostatice ori antidepresive.

Mai mult, tratamentul apelor reziduale ar elimina doar în proporție de 60-90% ibuprofenul care ajunge în râuri, în timp ce carbamazepina – un grup de medicamente antiepileptice – este eliminată într-o proporție mult mai mică.

Citește articolul integral aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top