Olt, Teleorman, Giurgiu si Buzau, cei mai multi bani primiti de la Ministerul Dezvoltarii

Jnc9NTkwJmhhc2g9YmY3NTg0OTFlMWExZTQwYmIzMzdmMjc4ZTdhZmFmMmQ.thumb_.jpg

In perioada ianuarie-iunie 2017, prin semnatura lui Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltarii si om de incredere al lui Liviu Dragnea, au inceput sa plece bani in teritoriu, prin controversatul Program National de Dezvoltare Locala. Aproape 602 milioane lei au fost alocate in primele sase luni de guvernare PSD-ALDE, iar favorizate au fost, dupa cum reiese din datele puse la dispozitie de MDRAP, judetele controlate de cei mai vehementi sustinatori ai lui Dragnea. si, bineinteles, judetul Teleorman.

30 de miliarde de lei au fost puse, pentru perioada 2017-2020, la dispozitia lui Sevil Shhaideh, bani pe care aceasta sa-i imparta dupa bunul plac, prin ordin de ministru. Pentru ca alocarea banilor sa mearga ca unsa au fost operate, in cascada, si tot felul de derogari de la legile in vigoare: sa poata fi luati si bani din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, sa poata fi mutati banii de la un capitol bugetar la altul si de la un program la altul, etc. La momentul respectiv, nu putine au fost vocile care au spus ca OUG 6/2017, prin care a fost stabilita suma de 30 de miliarde de lei, este la fel de nociva ca mai celebra OUG 13 de modificare a Codurilor penale.

PSD a raspuns, prin vocea senatorul PSD Adrian tutuianu, devenit intre timp ministru al Apararii Nationale, ca PNDL „este un program asteptat de toti primarii, indiferent de culoarea politica”.

Cifrele care rezulta din statisticile MDRAP arata insa altceva, confirmand concluziile de anul trecut ale Expert Forum, cum ca banii sunt alocati pe criterii politice si ca PNDL este un program al firmelor de casa ale politicienilor (primari, presedinti de consilii judetene, parlamentari, etc.).

Din statisticile cu platile efectuate de MDRAP pe primele sase luni ale anului 2017 rezulta ca au fost transferate catre consilii judetene si primarii aproape 602 milioane lei (601.941.736 lei). intr-un top al judetelor beneficiare, diferenta intre primul si ultimul clasat este uriasa: cu 47,3 milioane lei, Oltul a primit de 21 de ori mai mult decat Ilfovul.

Favorizate au fost la impartirea banilor prin PNDL tocmai judetele din care provin sustinatorii lui Liviu Dragnea, iar defavorizate au fost judetele „galbene” (castigate, la locale, de reprezentantii PNL) si cele „verzi” (dominate de UDMR). Teleormanul, judetul lui Dragnea, se situeaza pe locul doi in topul alocarilor, cu 43,2 milioane lei. Atentie, a nu se confunda proiectele finantate prin PNDL cu cele finantate de Compania Nationala de Investitii.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.