ONG-urile care doteaza sau construiesc spitale, „scoase din joc” de o modificare a Codului Fiscal: Prevederea absurda care face ca doar 2% dintre ele sa mai aiba acces la sponsorizari de la companii

ong_13031600.jpg

ONG-urile din zona de sanatate, care strang bani din donatii si sponsorizari pentru cazuri umanitare, doteaza sau chiar construiesc spitale (cazul Asociatiei Daruieste Viata, care construieste primul spital de oncologie pediatrica din Romania) sunt „scoase din joc si lasate fara finantare” de recentele modificari ale Codului Fiscal. Noile reglementari fac ca doar 2% dintre aceste organizatii sa mai aiba acces la sponsorizari de la companii, deductibile in limita a 20% din impozitul pe venit, spun reprezentantii acestora. Mai mult, reprezentantii ONG-urilor prezenti la discutiile cu oficiali din Ministerul Finantelor acuza faptul ca responsabilii din institutie ar fi admis ca a existat o confuzie in momentul in care au fost de acord cu aceasta Ordonanta, ea fiind aprobata fara ca ei sa stie cu exactitate ce prevede si ce efecte va avea.

OUG de modificare a Codului Fiscal „scoate din joc” 98% dintre ONG-uri

De unde a pornit totul: Ordonanta de Urgenta 25/2018, de modificare a Codului Fiscal, prevede ca doar ONG-urile care sunt „furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat” mai pot primi sponsorizari deductibile in limita a 20% din impozitul pe venit, similar cu companiile platitoare de impozit pe profit, de la societatile comerciale cu cifra de afaceri de pana la 1 milion de euro – in jur de 80% dintre companii.

Cheia problemei: Ce inseamna „furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat”? Este vorba despre ONG-urile care ofera anumite terapii si au interactiune directa cu pacientul (beneficiarul). in aceasta situatie sunt, insa, doar 2% dintre ONG-urile din Romania, a declarat, pentru HotNews.ro, Oana Gheorghiu, co-fondator al Asociatiei Daruieste Viata, care construieste, in curtea Spitalului Marie Curie din Bucuresti, primul spital de oncologie pediatrica din Romania.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top