Orasele vor avea responsabilitatea sistemului de gestionare a fondurilor UE

oras_dezvoltare.jpg

Comisia Europeana dezvolta un portal urban care va reuni toate informatiile privind dimensiunea urbana a politicilor Uniunii Europene alaturi de instrumentele de finantare.

Pentru prima data, orasele vor avea un rol si responsabilitatea sistemului de gestionare a fondurilor UE, a declarat comisarul european pentru Politica regionala, Corina Cretu.

„Noi, la Comisia Europeana, dezvoltam un portal urban care va reuni toate informatiile privind dimensiunea urbana a politicilor Uniunii Europene si a instrumentelor de finantare. O diferenta importanta fata de trecut vizeaza obligatia statelor membre de a aloca minim 5% din bugetul national al fondului european pentru dezvoltare regionala, pentru dezvoltarea urbana integrata. Orasele au pentru prima data un rol important in utilizarea acestei sume. Implicarea lor poate varia de la un stat membru la altul, dar ele trebuie sa fie primele responsabile cel putin pentru selectia proiectelor. Orasele vor avea un rol si responsabilitatea sistemului de gestionare a fondurilor Uniunii Europene. Orasele ar trebui sa puna la aceeasi masa toate resursele pe care le au – oamenii de afaceri, lumea academica, administratia publica locala – pentru a avea o strategie pe termen lung si a prioritiza resursele pe care le au la dispozitie in perioada urmatoare”, a subliniat oficialul la Conferinta ”Orasul meu in Europa noastra”.

Potrivit comisarului european, aceasta nu vizeaza doar finantarea proiectelor si aplicare procedurilor, ci faptul ca toate investitiile trebuie abordate in asa fel incat orasele sa elaboreze o strategie integrata de dezvoltare urbana durabila care sa arate provocarile si oportunitatile pe care le au.

„O astfel de strategie trebuie construita pe baza unei analize solide si in cooperare cu toate partile interesate, inclusiv actorii publici si privati. Noi punem un accent foarte mare pe acest principiu al parteneriatului intre mediul public si privat. Consolidarea dimensiunii urbane in cadrul politicii de coeziune include, de asemenea, actiuni urbane inovative care ofera mediului urban din Europa sprijin pentru a implementa solutii noi, inovatoare si pentru a face fata provocarilor cu care se confrunta zonele orasenesti. Comisia Europeana a infiintat reteaua de dezvoltare urbana, care faciliteaza schimburi de cunoastere si experienta in scopul de a sprijini orasele in elaborarea si punerea in aplicare a strategiilor si proiectelor integrate de dezvoltare urbana”, a explicat Corina Cretu.

In ceea ce priveste dimensiunea urbana a politicii de coeziune din Romania, comisarul pentru Politica regionala a felicitat Romania pentru faptul ca a ales sa aloce aproape 1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea urbana durabila, fonduri gestionate direct de catre 39 de orase resedinta de judet. „Din pacate, Bucurestiul nu poate primi bani din acest fond pentru ca este considerat oras in tranzitie, oras dezvoltat, care are un buget mare, dar sigur, avem alte fonduri la dispozitie, drept pentru care putem ajuta Capitala Romaniei. Aceste fonduri alocate celor 39 de orase resedinta reprezinta 20% din Programul Operational Regional Cred ca la sfarsitul perioadei de programare vom putea avea concluzii si rezultate concrete. Romania a suferit din cauza acestor schimbari, politica de coeziune este o politica complicata, care are nevoie de experti si in toate tarile s-a vazut ca, atunci cand am avut stabilitate politica, stabilitate in administratie, am avut rezultate; atunci cand s-au produs schimbari foarte dese, au fost intreruperi in folosirea banilor europeni. Resursele exista. Sigur, folosirea in cel mai bun mod posibil este o adevarata provocare. Oriunde, in tarile mai mult sau mai putin dezvoltate, in orasele mai mari sau mai mici, cadrul strategic este de o importanta cruciala. (…) Nu ar trebui sa facem greseala de a ne multumi cu un exercitiu pur administrativ de dragul atragerii fondurilor europene. Am mai spus – prefer calitatea in locul cantitatii. (…) Dorinta mea nu este doar de a cheltui banii, as vrea ca orasele din intreaga UE sa se dezvolte armonios si sustenabil, sa ofere cat mai multe oportunitati de dezvoltare locuitorilor sai”, a mentionat Corina Cretu.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.