Orașul în care cele mai multe fonduri europene din această perioadă sunt investite în educație

educatie_apel.jpg

Investiții în valoare totală de circa 11 milioane lei sunt derulate în această perioadă în orașul Târgu Secuiesc din județul Covasna, exclusiv pentru îmbunătățirea condițiilor de educație. La acestea se adaugă încă aproape trei milioane lei pentru reabilitarea energetică a Secției de Chirurgie a Spitalului Municipal. Ultima investiție importantă demarează acum, odată cu semnarea contractului de finanțare nerambursabilă pentru ”Construirea si echiparea unei infrastructuri educaționale pentru educația timpurie antepreșcolară – Grădinița cu program prelungit în municipiul Târgu Secuiesc”, în valoare totală de peste 3,9 milioane lei, din care peste 2,8 milioane lei sunt sume nerambursabile, alocate prin Axa Prioritară 10 a Programului Operațional Regional 2014-2020. Astfel, în acest oraș se pune foarte mare accent pe finanțarea proiectelor de creștere a gradului de participare a copiilor la toate nivelurile de educație, în general în învățământul obligatoriu, inclusiv prin reabilitarea energetică a unor unități de învățământ.

Obiectivul general al celui mai recent proiect semnat pentru municipiul Târgu Secuiesc constă în îmbunătățirea infrastructurii educaționale preșcolare la nivelul municipiului Târgu Secuiesc, prin construirea unei grădinițe cu program prelungit, în vederea creșterii gradului de participare la învățământul preșcolar Obiectul proiectului propus prin intermediul acestei cereri de finanțare este construirea unei grădinițe cu program prelungit în Târgu Secuiesc. Rezumând datele oferite de municipalitate, se pot desprinde câteva puncte de plecare. În municipiul Târgu Secuiesc exista un număr tot mai mare de cereri de înscriere în unitățile de învățământ de nivel preșcolar cu program prelungit, solicitări care depășesc numărul de locuri existente, în timp ce, pe de altă parte, actuala infrastructură este învechită și necorespunzătoare în ceea ce privește spațiile oferite pentru studiu. Daca la acestea adăugam și necesitatea creșterii gradului de cuprindere în învățământ dar și îmbunătățirea condițiilor de învățare, programate la nivel strategic pe plan local, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, se impune realizarea unor investiții punctuale.Amplasamentul proiectului se afla în municipiul Târgu Secuiesc, județul Covasna pe strada Ady Endre nr 20. Terenul pe care va fi amplasată construcția are o suprafață de peste 1300 mp. Pe amplasament se regăsesc în momentul de fața trei construcții care se vor demola, ca urmare a demarării investiției. De asemenea, pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții se va folosi și un amplasament alăturat, aflat în proprietatea municipiului Târgu Secuiesc cu o suprafață de aproape 5000 mp. Sub aspect social, așa cum se întâmplă și în alte zone ale țarii, cele mai mari deficiențe sunt consemnate în rândul populației de etnie romă și al altor persoane aflate în grad ridicat de risc social: venituri reduse, locuri de muncă temporare și slab plătite, violența în familie, număr mare de copii.

Vorbind despre acest aspect, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru a precizat: ”Categoriile defavorizate, ajung să locuiască în așa numitele “zone urbane marginalizate”. La nivelul sistemului de învățământ local, municipiul Târgu Secuiesc are rolul de centru micro regional, deoarece o mare parte din numărul total al elevilor din unitățile de învățământ provine din alte localități. Concret, municipalitatea dorește să obțină finanțare prin POR 2014-2020, Axa 10.1, pentru construirea unei grădinițe cu program prelungit care să ofere condiții corespunzătoare copiilor, spațiu în care vor fi mutate grupele dintr-o clădire ce nu se află în proprietatea municipiului Târgu Secuiesc. Astfel, pe lângă scopul principal, poate fi menționat faptul că sumele alocate în acest moment pentru plata chiriei vor fi direcționate după finalizarea investiției către alte priorități de reabilitare și modernizare din oraș. Trebuie subliniat și faptul că în oraș sunt în derulare investițiile la încă două grădinițe și două școli gimnaziale, pentru reabilitare și eficientizare energetică, fiind utilizate peste 6,8 milioane lei. În plus, se lucrează deja la reabilitarea Secției de Chirurgie a Spitalului municipal, tot pentru eficientizare energetică. Aceste investiții dovedesc interesul major arătat de edili pentru crearea unor condiții optime în instituțiile medicale și de educație, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale localnicilor”, a completat domnul Simion Crețu.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.