Orban ii cere premierului sa faca demersurile pentru includerea in bugetul CE a fondurilor pentru pesta porcina

demisie-orban-ceruta-in-pnl-285737.jpg

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a adresat luni o scrisoare deschisa premierului Viorica Dancila in care ii solicita sa faca de urgenta toate demersurile necesare pentru ca in noua propunere de buget a Comisiei sa fie incluse fonduri suficiente pentru sprijinirea fermierilor afectati de pesta porcina africana.

Liderul PNL argumenteaza ca, in data de 19 noiembrie a.c., procedura legala pentru a ajunge la un acord privind Bugetul Uniunii Europene pentru anul 2019 s-a incheiat fara succes, drept consecinta Comisia Europeana va prezenta in data de 30 noiembrie o noua propunere de buget, iar procedura bugetara va fi reluata.

“De aceea, doamna prim-ministru, va solicitam sa faceti de urgenta toate demersurile necesare pentru ca, in noua propunere de buget a Comisiei, sa fie incluse fonduri suficiente pentru sprijinirea fermierilor afectati de pesta porcina africana. Va reamintim, doamna prim-ministru, ca, in propunerea initiala de buget, prezentata de Comisia Europeana in luna mai, nu fusesera alocate fonduri suficiente pentru combaterea pestei porcine, deoarece numarul focarelor era inca mic la acel moment. Boala s-a raspandit puternic in lunile de vara, iar cele mai multe focare au aparut pe teritoriul Romaniei. Cu toate acestea, in luna septembrie, Consiliul Uniunii Europene, cu participarea Guvernului pe care il reprezentati, a votat alocarea a zero euro pentru linia bugetara “05.02.15.99 – alte masuri pentru carnea de porc, carnea de pasare, oua, apicultura sau alte produse de origine animala” prin care pot fi sprijiniti fermierii afectati de pesta porcina. Totodata, Consiliul UE, cu participarea Guvernului Romaniei, a votat taierea a 8,5 milioane de euro, de la 50 de milioane de euro, la 41,5 milioane de euro, a fondurilor propuse pentru linia bugetara “17.04.04 – Fondul pentru masuri de urgenta privind sanatatea animalelor si plantelor”, o alta linie bugetara prin care pot fi sprijiniti fermierii afectati” se arata in scrisoarea presedintelui PNL.

In document se arata ca, in paralel, eurodeputatul PNL Siegfried Muresan a depus in luna august in Parlamentul European doua amendamente la Bugetul UE 2019 pentru a creste alocarile pentru combaterea pestei porcine africane.

“In primul amendament, Siegfried Muresan a cerut 100 de milioane de euro la linia bugetara la care Consiliul UE ceruse zero euro. in al doilea amendament, a fost solicitata o crestere de 10 milioane de euro acolo unde Consiliul UE ceruse o taiere de 8,5 milioane de euro. in urma acestor amendamente, Parlamentul European a inclus in pozitia proprie privind Bugetul UE 2019 din 24 octombrie o alocare de 50 de milioane de euro pentru fermierii afectati de pesta porcina africana si a respins taierile propuse de Consiliu. Fiindca acum procedura bugetara se reia, Guvernul Romaniei are sansa sa repare greselile facute anterior si sa faca toate demersurile pentru a include fonduri suficiente pentru fermierii afectati de pesta porcina africana inca din propunerea de buget care va fi prezentata de Comisia Europeana in data de 30 noiembrie a.c”, a afirmat Orban.

El solicita premierului sa ceara “oficial si neintarziat Comisiei Europene alocarea acestor bani”.

“Alaturi de aceasta cerere, va solicitam sa transmiteti toata documentatia care sa arate ca Romania are nevoie de acesti bani. Nu in ultimul rand, trebuie sa dovediti si ca s-au luat masurile preventive necesare pentru ca tara noastra sa poata primi acesti bani, iar fondurile europene sa ajunga cat mai repede la fermierii pagubiti”, a explicat Orban.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.