Participarea României la Parteneriatele Europene în Programul Cadru Orizont Europa 2021-2027

educatie-sanatate.jpg

În viitorul Program Cadru de cercetare și inovare Orizont Europa (2021-2027), va fi lansată o serie de Parteneriate Europene, cu obiective mai ambițioase decât cele ale programului cadru Orizont 2020 (2014-2020) și în sprijinul obiectivelor politicilor UE. Acestea vor fi instrumentele cheie de cercetare și inovare pentru atingerea obiectivelor strategice ale UE de a accelera tranzițiile către o Europă verde și digitală și vor contribui la redresarea Uniunii.

Parteneriatele Europene vor permite realizarea acestor tranziții în domenii strategice precum sănătatea, energia curată, industria prelucrătoare și gestionarea durabilă a resurselor. La acest moment, sunt propuse un număr de 49 de parteneriate, grupate pe 5 domenii, astfel:

a. Sănătate;

b. Digital, industrie și spațiu;

c. Climă, energie și mobilitate;

d. Alimente, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu;

e. Parteneriate pe teme orizontale.

Comisia Europeană a publicat propunerile pentru Parteneriate pe pagina web dedicată programului Orizont Europa. Propunerile oferă informații detaliate cu privire la scopul, ambiția și punerea în aplicare a Parteneriatelor Europene.

Fiecare stat membru al UE trebuie să decidă în care parteneriate va participa și care va fi nivelul contribuției naționale (atât financiară cât și cea în natură). În înțelegerea comună a Parlamentului European, Consiliului și Comisiei Europene privind regulamentul de instituire al programului cadru de cercetare și inovare Orizont Europa, este prevăzut angajamentul ex-ante pe termen lung al statelor participante, ca unul dintre criteriile de selecție pentru Parteneriatele Europene.

România, alături de celelalte state membre este invitată să își exprime angajamentul de participare (financiar cât și în natură) la următoarele Parteneriate:

1. European Open Science Cloud (EOSC) Partnership

Parteneriatul își propune să implementeze și să consolideze până în 2030 un mediu virtual deschis, de încredere, care să permită celor aproximativ 2 milioane de cercetători europeni să stocheze, să partajeze și să refolosească datele de cercetare dincolo de granițe și discipline.

Parteneriatul va aduce coerență strategică și angajamente complementare la nivel european, național și instituțional pentru a reuni toate infrastructurile avansate de date din Europa, va moderniza spatial european de cercetare cu o capacitate de a produce „FAIR-by-design” (localizabil, accesibil, interoperabil, reutilizabil) seturi de date și populează EOSC cu noi date FAIR și servicii conexe, extinde cultura datelor FAIR în toată Europa.Proiect de propunere parteneriat (mai 2020)

2. European Partnership for EU-Africa Global Health

Parteneriatul își propune să ofere noi soluții care să reducă problema bolilor infecțioase din Africa sub-sahariană și să consolideze capacitățile de cercetare pentru pregătirea și răspunsul împotriva reapariției bolilor infecțioase în Africa sub-sahariană și la nivel global.

Scopul este până în 2030:

• sa fie elaborate cel puțin doua noi tehnologii pentru combaterea bolilor infecțioase

• sa ofere sprijin a cel puțin 100 de institute de cercetare din 30 de țări pentru un răspuns eficient și rapid al cercetării pentru a dezvolta diagnostice, tratamenteși vaccinuri împotriva reapariției epidemiilor. Proiect de propunere parteneriat (august 2020)

3. European Partnership for Chemicals Risk Assessment

Un program de cercetare și inovare la nivelul întregii UE care sprijină UE și autoritățile naționale de evaluare / gestionare a riscurilor chimice și procese cu noi date, cunoștințe, metode și abilități pentru a face față provocărilor de siguranță actuale si viitoare.

În conformitate cu ambiția de poluare zero a Green Deal’pentru un mediu netoxic, parteneriatul va facilita trecerea la următoarea generație de evaluare a riscurilor pentru a proteja mai bine sănătatea umană și mediul. Proiect de propunere parteneriat (mai 2020)

4. European Partnership – ERA for Health Research

Sănătatea este un domeniu în care, din 2003, mai mulți piloți au dezvoltat un ecosistem sănătos de parteneriate public-public. În spațiul european de cercetare mai larg (ERA), aproximativ 80% din totalul investițiilor publice naționale de cercetare sunt realizate de aproximativ 15 finanțatori de cercetare, inclusiv de Comisia Europeană.

Există o duplicare inutilă a procedurilor, ședințelor și, în unele cazuri, diversificarea criteriilor. Acest parteneriat va fi o platformă instrumentală pentru programarea comună flexibilă a programelor de cercetare, coordonând efectiv majoritatea acestor organizații de finanțare, inclusiv majoritatea finanțatorilor mai mici de cercetare din UE. Proiect de propunere parteneriat (mai 2019)

5. European Partnership on Health and Care Systems Transformation

Parteneriatul își propune să contribuie la tranziția către sisteme de sănătate și îngrijire mai durabile, rezistente, inovatoare și de înaltă calitate.

Acesta va grupa o masă critică de resurse științifice europene, naționale și regionale pentru a aborda mai eficient provocările similare legate de transformarea sistemelor de sănătate și îngrijire.

Drept urmare, probele relevante din context vor răspunde nevoilor sistemelor naționale / regionale de sănătate și îngrijire, facilitând transferul și adoptarea inovațiilor tehnologice, de servicii organizaționale și politice rentabile. Proiect de propunere parteneriat (iunie 2020)

6. European Partnership for Key Digital Technologies (KDT)

Componentele electronice și fotonice (tehnologii bazate pe lumină) și software-ul care definește modul în care funcționează ca parte a unui sistem, sunt tehnologiile cheie digitale. Obiectivul general al parteneriatului KDT este de a sprijini transformarea digitală a tuturor sectoarelor economiei și societății, de a o face să funcționeze pentru Europa și de a aborda European Green Deal.

Până în 2030, conducerea UE în KDT va consolida companiile industriale care au profitat de oportunități emergente pentru a stabili suveranitatea tehnologică și a stimula competitivitatea. Proiect de propunere parteneriat (mai 2019)

7. European Partnership for High Performance Computing

Parteneriatul vizează până în 2027:

• să dezvolte, să desfășoare, să extindă și să mențină un ecosistem de super-computare, computere cuantice, servicii și infrastructură de date federale și hiper conectate în UE

• sprijinirea producției autonome de sisteme inovatoare și competitive de supercomputing bazate pe componente, tehnologii și cunoștințe autohtone europene și dezvoltarea unei game largi de aplicații optimizate pentru aceste sisteme

• extinderea utilizării acestei infrastructuri de supercomputing la un număr mare de utilizatori publici și privați și să sprijine dezvoltarea competențelor cheie de care au nevoie știința și industria europeană. Proiect de propunere parteneriat (mai 2019)

8. European Partnership – driving urban transitions to a sustainable future (DUT)

Parteneriatul va angaja și va permite întregului spectru de părți interesate urbane (autorități locale, municipalități, mediul de afaceri și cetățeni) să co-creeze abordări inovatoare, sistemice și centrate pe oameni, instrumente, metode și servicii în sprijinul tranzițiilor urbane transformatoare.

Aceasta va conduce la o utilizare mai eficientă și decarbonizată a energiei, sisteme de mobilitate durabile și prietenoase cu oamenii, utilizarea circulară și ecologică a resurselor, pentru bunăstarea cetățenilor și pentru conservarea biodiversității. Proiect de propunere parteneriat (iunie 2020)

9. European Partnership for rescuing biodiversity to safeguard life on Earth

Obiectivul inițiativei este de a oferi o platformă generală care să conecteze programe naționale, locale și europene de cercetare și inovare și să combine resurse în bani și în natură în sprijinul unui obiectiv: până în 2030, biodiversitatea din Europa sa fie din nou pe calea redresării.

Acesta va co-dezvolta programe multidisciplinare de cercetare și innovare cu părțile interesate, va înființa o rețea europeană de observatorii armonizate pentru monitorizarea biodiversității și va pune în aplicare o gamă largă de activități pentru a crește relevanța,impactul și vizibilitatea cercetării și inovării UE în abordarea crizei biodiversității în conformitate cu Strategia UE de biodiversitate pentru 2030. Proiect de propunere parteneriat (mai 2020)

10. European Partnership Water Security for the Planet (Water4All)

Obiectivul inițiativei este acela de a stimula transformările sistemice pe întreaga arie de cercetare – inovare a apei, favorizând asocierea dintre situatiile cu probleme și furnizorii de soluții.

Propune un portofoliu de abordare multinațională și intersectorială, care cuprinde considerente de politică, de mediu, economice, tehnologice și sociale pentru a permite securitatea apei pentru toți, pe termen lung.

Până în 2030, intenționează să reducă stresul apei, sa creasca protecția resurselor de apă și a ecosistemelor și îmbunătățirea rezilienței, atenuarea și adaptarea sistemelor de apă la schimbările globale. Proiect de propunere parteneriat (mai 2020)

11. European Partnership for Clean Energy Transition

Un program transformator de cercetare și inovare în toată Europa, acest parteneriat va stimula și accelera tranziția energetică în toate dimensiunile sale. Acesta va permite programele comune de cercetare și inovare de la nivel regional la nivel național și global, co-susținute de industrie, organizații publice, cercetări și organizații cetățenești pentru a forma Europa ca lider în inovația energetică și, eventual, primul continent cu climă neutră. Proiect de propunere parteneriat (mai 2020)

12. European Partnerships Innovative SMEs

Parteneriatul acoperă o nișă specifică pe care alte intervenții UE, naționale și regionale nu o abordează – cooperarea a doi sau mai mulți parteneri internaționali, cu cel puțin o IMM de cercetare și inovare ca lider.

Noua inițiativă propusă este de a ajuta IMM-urile inovatoare să crească și să se încadreze în lanțurile valorice globale și pe piețele noi. S-ar realiza acest lucru prin sprijinirea IMM-urilor inovatoare în dezvoltarea de produse, procese și servicii prin finanțarea proiectelor de colaborare conduse de piață, transfrontaliere, de cercetare și inovare și prin măsuri de sprijin. Ar permite colaborarea globală și comercializarea noilor cunoștințe. Proiect de propunere parteneriat (mai 2020)

13. European Partnership on Metrology

Parteneriatul va accelera conducerea globală a Europei în cercetarea în metrologie. Până în 2030, va crea rețele de metrologie europene durabile în zone de metrologie extrem de competitive și emergente, capabile să concureze cu China și SUA.

Europa va avea un sistem de metrologie de nivel mondial, care va oferi soluții adecvate care vor sprijini și stimula noi produse inovatoare, care vor răspunde provocărilor societății și vor permite proiectarea și implementarea eficientă a reglementărilor și standardelor care stau la baza politicilor publice. Proiect de propunere parteneriat (iunie 2020)

14. European Partnership for a climate neutral, sustainable and productive Blue Economy

Obiectivul inițiativei este de a viza obiectivele Clean Planet for All, Green Deal și ale politicilor albastre ale UE către o economie neutră pentru climă, durabilă și productivă, care să păstreze biodiversitatea până în 2030.

Va sprijini tehnologiile digitale, economia circulară, gestionarea ecosistemelor și energia regenerabilă. Parteneriatul va încuraja alinierea programelor regionale, naționale și europene de cercetare și inovare apeland la resurse financiare și în natură, infrastructuri, si inițiative transnaționale de cercetare în bazinul maritim. Proiect de propunere parteneriat (iulie 2020)

Sursa: MINISTERUL EDUCAȚIEI ȘI CERCETĂRII

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top