Pasii necesari infiintarii unei afaceri cu fonduri europene

firma-afaceri.jpg

idee, afacereProgramele din fondurile europene 2014-2020 asteapta proiectele aplicantilor. Fondurile nerambursabile pot acoperi pana la 98% din valoarea proiectului, iar o parte din bani pot fi folositi pentru consultanta in scrierea si implementarea proiectului.

Ce afaceri pot fi infiintate

Orice mic intreprinzator ce are o idee de business va gasi un program in noua alocare financiara de la Bruxelles care sa-i sustina dezvoltarea. Iata cateva exemple de afaceri ce pot fi incepute cu finantare europeana: sera de flori sau de legume, ciupercarie, ferma zootehnica sau piscicola, plantatie vinicola, infiintarea de culturi forestiere, agricultura ecologica, fabrica de lactate sau de paine, fabrica de mobila, service auto, fabrica de incaltaminte, IT-software, gradinita, after-school, diverse servicii in zona rurala etc. Pentru intreprinzatorii hotarati sa-si inceapa mica afacere finantarea europeana reprezinta un ajutor substantial. De regula, fondurile europene acopera de la 50% si pana la 98% din valoarea proiectului.

Etape

Primul pas pe care trebuie sa-l faca o persoana care doreste sa obtina bani europeni pentru afacerea sa este sa studieze programele din fonduri europene pentru a decide unde se poate incadra proiectul sau. Apoi, este necesar sa citeasca Ghidul Solicitantului, care contine toate etapele si documentele necesare pentru fiecare submasura. In functie de ponderea finantarii nerambursabile acordate in cadrul proiectului, solicitantul trebuie sa identifice surse suplimentare de finantare care sa-i permita sa acopere contributia proprie. Urmeaza apoi redactarea propriu-zisa a proiectului, intocmirea dosarului cu documentatia ceruta de autoritati si depunerea actelor in termenul prevazut. Din acest moment, intra in joc autoritatile care evalueaza cererile de finantare, fac o selectie, stabilesc punctajul aferent fiecarui proiect si decid care dintre solicitanti sunt eligibili. Ultima etapa este semnarea contractului de finantare, dupa care incepe punerea in practica, adica desfasurarea propriu-zisa a afacerii.

Cand se depune proiectul

Fiecare antreprenor trebuie sa urmareasca programele care il intereseaza si apelurile de proiecte. Daca unele apeluri de proiecte sunt continue pana la epuizarea fondurilor, altele se deruleaza pe etape si au termene de depunere. De exemplu, micii fermieri pot obtine pana la 15.000 de euro nerambursabili de la UE pentru dezvoltare, in cadrul Submasurii 6.3 din fondurile destinate agriculturii – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Conditia este sa depuna proiectul pana cel tarziu 18 decembrie. Iar pana pe 25 ianuarie 2016 Directia Generala Programe Capital Uman primeste propunerile de proiecte in cadrul programului „Dezvoltarea Locala Integrata in comunitatile marginalizate rome“, prin care afacerile deschise in comunitatile de romi sunt finantate cu pana la 25.000 euro. Totusi, foarte putine dintre noile programe europene au fost deschise pentru depunerea proiectelor. Cea mai mare parte a programelor urmeaza sa fie pusa la dispozitia micilor intreprinzatori de anul viitor.

Cum sa ai un proiect castigator

Experienta beneficiarilor de proiecte din fonduri UE din prima alocare le-a aratat ca acesti bani nu sunt deloc usor de luat. Birocratia este mare, dosarele sunt stufoase si proiectul este verificat la sange inainte de a primi unda verde. Persoanele care doresc sa obtina fonduri europene si nu au experienta in redactarea de proiecte dupa modelul cerut de Bruxelles si doresc sa-si inceapa cat mai repede business-ul pot apela la expertiza unui consultant specializat in redactarea de asemenea proiecte.

Tarifele percepute de consultanti pot fi stabilite in mai multe moduri, plata fiind facuta fie cu ora, fie o suma fixa, fie un procent din valoarea proiectului. Birocratia si conditiile complicate de accesare pot umfla pretul serviciilor de consultanta pana la 10% din valoarea proiectului. Totul, insa, este negociabil, mai ales daca acel consultant se ocupa in continuare si de implementarea proiectului, fiind vorba despre o colaborare pe termen lung si un grad de implicare mai mare. In cazul in care costurile aferente consultantei in redactarea si derularea proiectului nu depasesc 5%-10% din valoarea acestuia, aceste cheltuieli sunt considerate eligibile, fiind acoperite din fondurile europene.

Sursa: Capital

4 Replies to “Pasii necesari infiintarii unei afaceri cu fonduri europene”

  1. Buna ziua .
    Pentru înființarea unei firme de reciclare deșeuri din toată țara cu fonduri nerambursabile care ar fi pasi de urmat care ar fi perioada de depunere a actelor va multumesc

  2. Michi Viorica spune:

    buna ziua as dori sa deschid o ferma de porci cu fonduri nerambusabile care ar fi primi pasii

  3. Dudu mihaela spune:

    Buna ziua,
    Pentru înființarea unui laborator in industria alimentara cu fonduri nerambursabile care ar fi pașii de urmat/ ce fonduri as putea accesa/ care e perioada de depunere a dosarelor?
    Va mulțumesc!

  4. Irina spune:

    In cazul in care termenul de 18 decembrie este valabil pentru fiecare an aferent perioadei 2014 – 2020 este o facilitate extrem de binevenita pentru viitorii antreprenori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top