Pastrati restul, domnule presedinte!

Cum vii tu, presedinte de tara, si dai astfel de semnale care nu fac decat sa alunge investitorii si sa produca anticipari care ne pot afunda si mai rau in criza? Sunt zone, d-le presedinte, in care e bine sa te descalti la intrare si sa-ti pui lacat la gura.

In ultima vreme, in conditii critice, universul economic e caracterizat de o crestere a complexitatii, incertitudinii si instabilitatii. Noi factori intervin fluctuant, creste diversitatea sistemelor economice, iar modelele decizionale si comportamentele actorilor se schimba. Dar complexitatea sistemului economic nu e totuna cu complicatiile sale, care sunt aleatorii si pot veni din zone neprofesioniste, cum este cea politica, bunaoara, atunci cand un presedinte incult dar hotarat isi da cu parerea in public despre sistemul bancar, cel educational, cel medical, cel judecatoresc, cel administrativ etc.

Sistemele complexe au mijloace de reglare complexe, despre care, daca nu te pricepi, e mai bine sa taci, mai cu seama cand politica se face la televizor. Daca nu, astfel de interventii nu fac decat sa ridice costurile reglarii. Gestiunea monedei nu se face la televizor.

Sistemele complexe au o logica de functionare si de evolutie diferita de a celor simple, sunt mai dependente de comunicare, sunt caracterizate de foarte multa incertitudine, instabilitate, diversitate. Logica rationala caracteristica sistemelor simple nu merge aici, unde sunt prezente rationalitati multiple si o ambiguitate dinamica a complementaritatilor si conflictelor greu de inteles pentru un marinar putin umblat la scoala, dar obisnuit sa dea cu tifla.

In domeniul financiar-monetar, extrem de sensibil, datul cu tifla costa. Ne costa. Mai ales intr-o astfel de perioada dificila, a ataca public politica monetara a Bancii Nationale e nu numai lipsit de orice reper deontologic sau diplomatic, dar e un gest iresponsabil ce se poate lasa cu urmari neprevazute, si am vazut cum cursul leului s-a depreciat imediat.

Presedintele nu stie ca anticiparile agentilor economici pot da peste cap orice politica publica. Iar pentru ca anticiparile investitorilor, de care avem atata nevoie, sa fie corecte este nevoie de incredere, discretie, predictibilitate, profesionalism, continuitate si mesaje pozitive.

Increderea se cucereste cu greu si este ceea ce a reusit Banca Nationala, chiar in conditiile contraperformantelor guvernamentale si ale economiei reale. Avem o moneda mult mai buna decat economia pe care o reprezinta.

Or, treaba Bancii Nationale este tocmai sanatatea monedei, reflectata prin puterea sa interna de cumparare (inflatie joasa) si prin stabilitatea relativa a cursului de schimb. Iar Banca Nationala si-a facut treaba, si asta in conditii deosebit de ostile.

Nu puteti dinamita atatia ani de eforturi de pe singura insula de profesionalism din politica romaneasca, chiar daca sunteti presedinte. Ma bucur ca guvernatorul Isarescu tace, tace si face. Este una dintre acele taceri monumentale care spun mult mai mult decat vorbele.

Cresterea si ocuparea sunt treaba guvernului. Or, aici, gratie politicilor guvernamentale haotice din toti acesti ani, dependenta de exterior a economiei romanesti depaseste 90%. suntem cu totul dependenti de capitalul strain (cel autohton devenind insignifiant). De venirea lui depind si evolutia Produsului Intern Brut, si soldul balantei de plati externe, si chiar inflatia si stabilitatea cursului.

Si atunci, cum vii tu, presedinte de tara, si dai astfel de semnale care nu fac decat sa alunge investitorii si sa produca anticipari care ne pot afunda si mai rau in criza? sunt zone, d-le presedinte, in care e bine sa te descalti la intrare si sa-ti pui lacat la gura. Pentru ca astfel de gafe ati facut si in politica externa (a se vedea doar cele din relatia cu Rusia), si referitor la relatia cu FMI, si la Elenele dvs., si la clientii dvs politici, s.a.m.d. Iar de suportat consecintele le suportam noi, contribuabilii romani, caci nu cunosc pe altcineva care sa le suporte.

Ce economisti aveti drept consilieri, d-le presedinte, pentru ca guvernul se vede ca nu are nevoie de ei? De ce nu va ocupati de dl. Boc, care da impresia clara de ratacit in post-tranzitie, sau de dl. Pogea, a carui politica fiscala distruge tot ce mai misca prin economie, ca sa dam doar doua exemple de orbeti?

Lumea investeste masiv in educatia specifica societatii cunoasterii, iar dvs va ocupati de tinichigii si de ospatari…Absenta profesionistilor din structurile executive intr-o asfel de perioada este fatala pentru Romania. Mai mult, atacarea lor, a celor care mai sunt, pe criterii politicianiste ne poate duce direct pe fundul gropii.

Caci atat mai functioneaza in aceasta tara: balacareala politica. Cineva imi spunea deunazi ca simte o atmosfera asemanatoare celei din anii 1987. Toata clasa politica este compromisa, este la un pas de implozie. Si atunci, sa nu va mirati daca va fi spulberata de o explozie sociala cu consecinte greu de intrevazut.

Nu umiliti intregi categorii profesionale: bancheri, profesori, medici, juristi, functionari publici si altii, ridicandu-va in slava politrucii! Ati afirmat ca stiti despre acte de coruptie in care fostii presedinti “nu se bagau”.

De ce nu-i deconspirati dvs., daca-i stiti pe vinovati, in loc sa-i luati apararea d-lui Popoviciu? Daca nu o faceti, puteti fi considerat la fel de vinovat ca si ei. Ati uitat ceva foarte important: ati uitat masura, d-le presedinte! Ati pierdut echilibrul, or functia tocmai asta va solicita in primul rind.

V-am apreciat atunci cand ati scapat tara de dictatura perversa a lui Adrian Nastase si probabil ca in acel moment erati singurul capabil sa o faca. Ati spus multor lucruri pe nume cand lumea avea nevoie de asta. Aveti inca o cota de popularitate ridicata, pentru ca oamenii va percep ca pe un om simplu, cum si sunteti. Dar un om simplu are intelepciunea de a nu se baga acolo unde nu-i fierbe oala.

Mai bine ati proceda ca presedintele Egiptului, Hosni Mubarak, care-si incepe ziua de munca cu un telefon dat la banca centrala, pentru a-si actualiza informatiile privind economia.

Invatati sa si ascultati, d-le presedinte. Dvs. nu sunteti trimis la Cotroceni pentru a va certa cu toata lumea, cu sau fara biletele roz, ci dimpotriva. Iar consumatia o achitam noi. Dvs pastrati restul, d-le presedinte.

0 thoughts on “Pastrati restul, domnule presedinte!”

  1. Doru spune:

    Traian Basescu, pentru noi,
    E un fel de Putin doi!

    Din pacate poporul roman a ajuns specimen de laborator, pe care se fac experimentele sistemelor politico-maneliste. Teama mi-e ca toata agitatia asta nu o sa deschida minti ci doar o sa se constituie in capital politic… si v-om ajunge intr-un fel de rotatie ciclica a neputintei si parvenismului la conducerea tarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.