Peste 50 milioane lei fonduri nerambursabile au fost investite pentru dotarea si pregatirea personalului SMURD

Foto3.jpg

SMURD-REGIOPeste 50 milioane lei fonduri nerambursabile au fost investite prin doua proiecte Regio, pentru dotarea si pregatirea personalului SMURD, pentru protejarea vietii celor 2,5 milioane de cetateni din Regiunea Centru, in caz de urgenta.

Joi, 05 iunie 2014, s-a finalizat cel de-al doilea proiect finantat din bugetul Programului Operational Regional, gestionat la nivelul Regiunii CENTRU de catre ADI „Centrul Transilvaniei” si ADR Centru, prin care s-au achizitionat inca 44 de echipamente de interventie in situatii de urgenta. Receptia acestor echipamente s-a facut intr-un cadru festiv, de catre domnul Ciprian Dobre, presedintele Consiliului Judetean Mures, alaturi de domnul Ovidiu Dancu, presedintele ADI „Centrul Transilvaniei”, si de reprezentanti ai conducerii IGSU, STS si oficialitati locale.

Prin finalizarea acestui proiect, pe parcursul a 27 de luni au fost dotate echipajele SMURD, si in acelasi timp si instruit personalul din cadrul acestor echipaje din 30 de municipii, resedinta de judet, orase si comune din Regiunea Centru. Proiectul „Echipamente pentru imbunatatirea interventiilor in situatii de urgenta„, depus de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) „Centrul Transilvaniei”, a fost finantat prin domeniul 3.3 al Programului Operational Regional si a avut o valoare totala de 20,28 milioane lei.

Asociatia Intercomunitara de Dezvoltare „Centrul Transilvaniei”, este o asociatie a Consiliilor Judetene din Regiunea Centru, respectiv din Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, pentru dotarea Inspectoratelor judetene pentru Situatii de Urgenta.

Din bugetul proiectului, de 20,28 milioane lei, din care 15,76 milioane lei reprezinta fondurile nerambursabile alocate, au fost achizitionate 16 ambulante de prim ajutor, 2 ambulante de terapie intensiva, 22 de autospeciale pentru lucrul cu apa si spuma de capacitate mica, din care 19 de teren si 3 pe sasiu camioneta, precum si 4 auto-speciale pentru lucrul cu apa si spuma de capacitate mare. Tot in cadrul acestui proiect au fost instruite 516 persoane pentru utilizarea corespunzatoare a acestor echipamente.

Acest proiect vine in completarea unui proiect anterior, deja finalizat cu succes tot de catre ADI „Centrul Transilvaniei”, care a avut un buget in valoare de 42,65 milioane lei prin care s-au pus bazele la Tirgu Mures, a unui centru regional pentru situatii de urgenta si au fost dotate 40 unitati mobile pentru interventii in astfel de situatii. Prin primul proiect s-au achizitionat autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), autospeciale pentru descarcerari grele, autospeciale complexe de interventie si descarcerare, autospeciale pentru lucrul cu apa si spuma, precum si un centru de comanda si control realizat la Targu Mures.

Impactul acestor doua proiecte regionale devine si mai evident in momente de rascruce, in care se produc calamitati naturale, accidente rutiere, montane, sau in zone greu accesibile, situatii in care fiecare minut conteaza, in care secundele castigate reprezinta inca o viata salvata. Incepand cu anul 2009, in care deja s-au utilizat primele echipamente, prin munca depusa de echipajele de profesionisti instruiti, s-a redus timpul de interventie rapida si oamenii au ajuns acasa, la familii. Cel putin din acest punct de vedere, pot spune ca fiecare dintre noi, in calitate de cetateni ai Regiunii Centru, intelegem relevanta acestor proiecte si utilitatea acestor fonduri cheltuite pentru dotarea unitatilor de interventie rapida„, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Prin punerea in functiune a noilor echipamente, in Regiunea Centru, timpul mediu de raspuns al echipajelor de prim ajutor si asistenta medicala la locul interventiei s-a redus, fiind de 13,57 minute in cazul interventiilor in mediul rural, respectiv de 4,40 minute in zonele urbane. Echipamentele specifice achizitionate in cadrul proiectelor se vor putea utiliza si la imbunatatirea acoperirii riscurilor naturale, tehnologice, biologice, de incendii si sociale.

In cursul acestei luni se va semna contractul de finantare pentru cel de-al treilea proiect depus pe domeniul 3.3 al Programului Regio, cu o valoare totala de 2,7 milioane lei. Prin acest proiect, se va achizitiona cate o autosenileta de interventie in zonele extrem de greu accesibile, pentru dotarea echipajelor SMURD din fiecare judet.

Echipamentele achizitionate prin cele doua proiecte au fost repartizate detasamentelor, sectiilor sau pichetelor de pompieri sau a garzilor de interventie, din urmatoarele localitati:

  • Judetul Alba: Alba Iulia, Sebes, Aiud, Blaj, Campeni;
  • Judetul Brasov: Brasov, Zarnesti, Fagaras, Predeal,Victoria;
  • Judetul Covasna: Sfantu Gheorghe, Targu Secuiesc, Intorsura Buzaului;
  • Judetul Harghita: Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Toplita;
  • Judetul Mures: Tirgu-Mures, Sighisoara, Tarnaveni, Sarmasu, Ludus, Miercurea Nirajului, Balauseri, Reghin;
  • Judetul Sibiu: Sibiu, Medias, Agnita si Miercurea Sibiului.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top