Aproximativ 2.000 de IMM-uri din România au primit, din 2023 până în prezent, finanțări în valoare de 610 milioane de euro. Aceste resurse au fost alocate pentru susținerea competitivității, dezvoltarea și extinderea afacerilor, precum și pentru crearea de produse și servicii sustenabile, investiții în energie regenerabilă și creșterea eficienței energetice.
Finanțarea a fost posibilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Compartimentul pentru România din cadrul programului InvestEU. În acest context, autoritățile române au propus ca Fondul European de Investiții (FEI) să gestioneze programul de garanții directe acordate intermediarilor financiari pentru a facilita creditarea întreprinderilor românești.
În prezent, împrumuturile sunt derulate prin intermediul următoarelor instituții financiare: Banca Comercială Română, Banca Transilvania, CEC Bank, Raiffeisen Bank, ProCredit Bank, UniCredit Bank, Alpha Bank, Libra Internet Bank, BRD Groupe Société Générale, Patria Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Garanti BBVA. Cele 12 bănci au acordat finanțări cu o valoare medie de aproximativ 300.000 de euro per credit. Programul este activ și va continua să susțină creditarea bancară acordată IMM-urilor și, în anumite situații, persoanelor fizice, în limita bugetului disponibil.
Programul de garanții directe neplafonate face parte din portofoliul Compartimentului pentru România în cadrul programului InvestEU, cu o valoare de 672 milioane EUR şi vizează doi piloni: Garantia pentru Sustenabilitate şi Garantia pentru Competitivitatea IMM-urilor.
Sursa: MIPE