Peste un sfert de miliard de euro disponibili pentru ferme si depozite de legume si fructe

cu ghilimele:

Producatorii agricoli care vor sa investeasca in ferme de vaci sau in depozite de legume si fructe ar putea depune proiecte pentru obtinerea de fonduri europene, de la jumatatea lunii noiembrie, a declarat George Turtoi, directorul general al APDRP. Fondurile puse la dispozitia potentialilor beneficiari sunt estimate la circa 250-300 de milioane de euro.

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) intentioneaza sa lanseze, la jumatatea lunii noiembrie, doua sesiuni de depunere de proiecte pentru producatorii agricoli interesati de realizarea unor investitii in ferme de vaci si in depozite de legume si fructe, fondurile europene puse la dispozitia potentialilor beneficiari fiind estimate in prezent la circa 250-300 de milioane de euro.

“Vom mai lansa in acest an doua sesiuni de depunere de proiecte, una va fi pe masura 121 privind investitiile in ferme, cu prioritate pe fermele pentru vaci de carne si pentru reproductie la porc, iar cealalta pe masura 123 care va viza in principal partea de depozite de legume si fructe. Deocamdata nu putem spune suma exacta care va fi disponibila pentru aceste doua masuri pentru ca suntem in plin proces de dezangajare a tuturor proiectelor neviabile, de unde vom atrage in jur de 200-250 de milioane de euro. De asemenea, mai avem posibilitatea sa facem si unele realocari de alte masuri din cadrul aceleiasi axe de unde mai putem atrage inca 50 de milioane de euro”, a declarat directorul general al Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), citat de Agerpres.

Pe de alta parte, directorul a precizat ca in urma unei analize facute la nivelul tuturor proiectelor din sistem, in jur de 500 de proiecte vor fi reziliate intrucat nu au efectuat nicio plata si nici nu mai pot face dovada cofinantarii, iar sumele aprobate vor fi realocate masurilor care se se vor mai deschide in luna noiembrie din acest an.

“S-a facut o analiza la sange a tuturor proiectelor din sistem si in principal s-au evidentiat proiectele care au ajuns la termenul de 2-3 ani de implementare si nu au efectuat nicio plata si nu au solicitat niciun avans. Practic, stam cu aceste proiecte blocate in sistem. Am solicitat sa ne prezinte dovada cofinantarii, iar cei care nu au putut sa o demonstreze nu au mai fost prelungiti si au fost reziliati. In urma analizei erau circa 800 de proiecte in situatia aceasta, multe din anul 2010, insa cu posibilitatea de dezangajare sunt in jur de 500 de proiecte. In circa doua luni am dezangajat circa 180 de milioane de euro si speram ca pana cand vor fi lansate masurile sa dispunem de toate sumele, respectiv de circa 200-250 de milioane de euro”, a adaugat Turtoi.

Seful APDRP considera ca la aceasta suma se mai pot adauga fonduri din realocari de la alte masuri din cadrul aceleiasi axe, care nu au fost atrase de beneficiari.

“Vrem sa realizam si unele realocari de la alte masuri din cadrul aceleiasi axe, pentru ca nu necesita aprobarea Comisiei Europene, ci doar instiintarea. Pentru ca ambele masuri pe care le vom lansa sunt din axa 1, avem masura 122 pentru investitii in cresterea valorii adaugate a produselor forestiere, care nu a fost accesata de proprietarii de paduri si de unde vom mai putea atrage 50 de milioane de euro”, a subliniat directorul general al APDRP.

In cadrul masurii 123 privind construirea de depozite de legume si fructe vor avea prioritate si punctaje mai mari beneficiarii care vor avea parteneriate cu producatorii sau societatile care au producatori agricoli in structura lor.

“Ca sa mai limitam adaosurile comerciale de pe lantul de legume si fructe, cei care vor depune proiecte in noua sesiune si sunt beneficiari eligibili, trebuie sa aiba in cadrul companiei producatori. Acest lucru este o noutate pentru ca pana in prezent un comerciant care isi facea un depozit cumpara legumele de la producatori, la un pret foarte mic, le depozita, le ambala si le vindea cu adaos, iar tot profitul ii intra lui. Producatorii agricoli ocoleau aceste depozite si vindeau in alte parti. In prezent, daca producatorii sunt direct implicati in partea de depozitare, conditionare si ambalare vor merge la depozit pentru ca vor avea o parte din profit. Practic, producatorii isi vor face o linie de depozitare si comercializare. Acesti potentiali beneficiari vor avea punctaje prioritare si vor fi cei mai favorizati, chiar daca sunt si alte categorii eligibile. Ne asteptam sa fie atractiva aceasta masura chiar si pentru cei care au deja depozite, dar care sunt goale, iar acum au posibilitatea sa le modernizeze”, a mai spus seful APDRP.

Cele doua sesiuni de depunere de proiecte se vor deschide, cel mai probabil la mijlocul lunii noiembrie, numai dupa consultarile din cadrul Comitetul de Monitorizare al PNDR, programate la inceputul lunii noiembrie. Sesiunile vor fi active o luna, cel mult pana la finele lunii decembrie, iar daca banii nu vor fi contractati cele doua sesiuni se vor mai prelungi in 2013 pentru inca o perioada de timp.

sursa: aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.