Petre Daea: Facem tot ce trebuie pentru ca fermierul roman sa fie respectat; consider ca infringementul nu va fi finalizat

imageResize-2.jpg

Pozitia Romaniei este una ferma in fata Comisiei Europene in ceea ce priveste comercializarea produselor romanesti si consider ca infringementul nu va fi finalizat, a declarat, vineri, Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

„Eu cred in dialog, in schimbul de pareri si in fundamentari exacte ale pozitiilor. Cred ca infringementul nu va fi finalizat. Acum suntem in procedura de pre-infrigement. Sunt doua etape, iar in prima etapa este sa se comunice doua luni de zile. A doua etapa este avizul motivat. Dupa aceea se intra in proceduri si se continua disputa in justificari. Sunt elemente imbucuratoare legate de faptul ca au inceput sa inteleaga pozitia Romaniei. Iar pozitia Romaniei este ferma. Facem tot ce trebuie ca fermierul roman sa aiba demnitatea lui, sa fie respectat, iar produsul romanesc sa fie acolo unde merita, prin calitate, prin valoare, dar pe o piata unica suntem toti in ea”, a spus ministrul Agriculturii, intrebat despre procedura de infringement deschisa impotriva Romaniei de catre Comisia Europeana (CE) in privinta comertului cu amanuntul al produselor agricole si alimentare.

seful MADR a adaugat ca va face tot posibilul sa existe productie in Romania, iar pe rafturile magazinelor sa existe 51% produse proaspete romanesti, in acest sens mentionand din nou programul de tomate.

„Ne straduim pentru a avea 51% pe raft produse romanesti, sa facem in Romania productie si sa aducem doar produse proaspete si bine prezentate in asa fel incat consumatorul sa aiba posibilitatea de a se aproviziona cu produse proaspete din tara. De aceea am introdus programe pentru sustinerea produselor deficitare. Programul pentru tomate se deruleaza bine in tara, a prins viata, iar pana la aceasta data sunt inscrisi in registrul unic 6.300 de producatori de tomate in spatii protejate. O parte de productie se va realiza pana la 31 mai, iar o parte in noiembrie — decembrie. tara este descoperita acum de acest produs si de aceea gasiti, din nefericire, produse din import”, a mai spus Petre Daea.

Comisia Europeana a lansat pe data de 15 februarie o procedura de infringement impotriva Romaniei privinta comertului cu amanuntul al produselor agricole si alimentare pe motiv ca reglementarile lor nationale nu corespund legislatiei UE.

In Romania, se solicita marilor retaileri sa achizitioneze cel putin 51% din produsele agricole si alimentare de la producatorii locali, ceea ce provoaca temeri privind respectarea principiului liberei circulatii a bunurilor. Aceeasi lege cere retailerilor sa promoveze produsele de origine romana, restrictionand deciziile lor comerciale referitoare la ce produse sa fie plasate in oferta, ceea ce contrazice libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).

Presedintele Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor, Ioan Munteanu, declara la acea data, pentru AGERPRES, ca articolele care sunt supuse sanctiunii judiciare de catre Comisia Europeana vor fi modificate.

„Tine de noi sa facem aceste modificari, daca vom fi capabili. Am inceput deja consultarile cu toti beneficiarii legii, care au primit si documente scrise de la noi pentru a-si spune punctele de vedere. Nu vrem sa mai facem acum o dezbatere in care sa se certe intre ei. Vrem sa sintetizam ceva, iar la sfarsit sa-i chemam si sa propunem variante de lucru. Avem solutii pentru modificarea lor”, a precizat Munteanu.

In opinia acestuia, cele trei articole din lege care ridica probleme vizeaza obligarea retailerilor sa faca publicitate gratuita producatorilor in parcarile proprii, sa existe spatii si denumiri speciale pentru produsele romanesti si acel procentaj de 51% produse romanesti la raft provenite din lantul scurt.

O dezbatere pe aceste prevederi a avut loc deja la Comisia pentru Agricultura din Camera Deputatilor in luna martie, iar producatorii si retailerii au convenit ca legea sa fie modificata inlocuind produse romanesti cu produse autohtone, iar lantul scurt de aprovizionare sa fie inlocuit cu parteneriate intre producatori si retaileri.

Sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top