Plafonul de garantii pentru Programul Prima Casa, suplimentat cu 500 de milioane de lei. Bancile refuza dosare noi

prima-casa2.jpg

Plafonul de garantii pentru anul 2016 al Programului Prima casa a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, potrivit unei Hotarari adoptate astazi de Guvern, la propunerea Ministerului Finantelor Publice. Masura Guvernului raspunde solicitarilor potentialilor beneficiari ai programului si tine cont de dinamica  volumelor garantate in cadrul programului si de adoptarea legislatiei privind darea in plata.

Totodata, Hotararea de Guvern introduce prevederi in cadrul Programului Prima casa, in scopul responsabilizarii institutiilor finantatoare participante. Astfel, finantatorii eligibili participanti in cadrul programului nu pot prelua solicitari de acordare a unei finantari garantate daca acestea conduc la depasirea plafonului alocat. In cazul in care prevederea nu se respecta, responsabilitatea cu privire la modalitatea de solutionare a acestor situatii revine in totalitate finantatorului. Aceste precizari au fost introduse pentru a fi preintampinate situatii care sa conduca la incurajarea clientilor sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare, fara a avea o certitudine in privinta sursei de finantare si garantare.

De la initierea Programului Prima casa, in 2009, pana la data de 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garantii, reprezentand un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finantari in valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplata in cadrul Programului este de 0,34% din total credite acordate.

Pe parcursul dezbaterii initiativei legislative parlamentare privind darea in plata, aprobata prin Legea nr. 77/2016, in primele patru luni ale anului 2016  a crescut cererea pentru acordarea de garantii in cadrul Programului.  Astfel, in anul 2016, pana la data de 1 mai, au fost acordate 13.100 de garantii in valoare de 1,2 miliarde de lei fata de perioada similara a anilor 2015 si 2014, in care au fost acordate garantii in valoare de cca. 668 milioane de lei si respectiv 536 milioane de lei. Aceste evolutii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe institutii financiare in 2016.

Ministerul Finantelor Publice va monitoriza indicatorii pietei creditelor ipotecare pentru persoane fizice in perioada imediat urmatoare si va anunta strategia pe termen mediu privind derularea Programului Prima Casa, astfel incat, acest program sa nu produca distorsiuni asupra pietei.

Bancile refuza dosare noi

Banii din plafonul de garantii suplimentat cu 500 de milioane de lei nu vor fi suficienti pentru a acoperi cererile de credite Prima Casa, iar bancile comerciale au completat deja listele de asteptare si refuza sa mai primeasca dosare noi de credit.

Acum doua saptamani suplimentarile solicitate de BRD, Credit Agricole, Banca Transilvania si ING Bank din vechiul plafon pentru Prima Casa au fost aprobate. Cu toate acestea, la ING Bank si BCR dosarele nu mai erau primite de sucursale pentru a nu perturba mersul lucrurilor.

La BCR de exemplu, “avem dosare depuse, pe flux, care asteapta o eventuala alocare, dar, pana la noi alocari, sfatuim clientii sa aiba grija de cheltuielile pe care le angajeaza”, a declarant Ionut Stanimir, director de comunicare BCR. El a explicat ca, pana cand BCR nu va avea alocat, oficial, un plafon de garantii din cele 500 de milioane de lei, care vor fi eliberate de Ministerul Finantelor, BCR nu mai primeste dosare pentru programul “Prima Casa”.

Totusi, surse din banca spun ca, dat fiind numarul mare de dosare deja deschise, acestea vor consuma si plafonul de garantii care va fi primit din cele 500 de milioane de lei.

La ING Bank nu se mai primesc dosare noi pentru Prima Casa deoarece, asa cum ne-a raspuns operatorul de la call-center „momentan asteptam fonduri pentru a termina dosarele in lucru”.

Nici BRD nu mai primeste dosare noi, dar prelucreaza dosarele care erau in lucru la momentul intreruperii programului Prima Casa si se asteapta o decizie a bancii cu privire la realocarea de noi fonduri.

Banca Transilvania este la randul sau in asteptare, dorind sa fie sigura pe plafonul exact care ii va fi aprobat pentru a decide cate dosare mai poate accepta. Surse din banca ne-au declarat ca unii dintre clientii veniti pentru Prima Casa s-au reorientat din aceste motive pe creditul imobiliar.

La Raiffeisen Bank fondurile pentru Prima Casa nu s-au terminat, iar banca accepta dosare noi pentru finantare. Acelasi lucru se intampla si la Intesa SanPaolo Bank si Banca Romaneasca, unde dosarele au inceput din nou sa fie primite datorita suplimentarilor de plafon asteptate.

Sursa: Guvenrul Romaniei si economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top