Planificarea afacerilor in Romania. Posibila? Necesara?

Toata lumea se plange ca este practic imposibil sa-ti mai faci un plan de afaceri realist in conditiile in care mediul de afaceri din Romania este atat de impredictibil. Nu stiu cine numarase zilele trecute cate schimbari ale Codului Fiscal au fost facute doar anul acesta. Iesisera multe la socoteala, dintre care unele cu impact major asupra celor mai multe firme…  

Se poate face un plan de afaceri in conditiile astea? Majoritatea antreprenorilor considera ca nu. De altfel, majoritatea considera ca un plan de afaceri nu este necesar nici in momente mai stabile (din pacate)…

Ca si consultant eu ma ocup in principal cu scrierea de planuri de afaceri pentru clientii mei. Ideea ca aceste documente devin practic inutile in Romania nu este deloc imbucuratoare pentru mine. Sigur, majoritatea firmelor de la noi realizeaza un plan de afaceri doar atunci cand acesta le este cerut de catre un potential finantator, realizarea sa fiind mai mult un act formal. Dar exista si o categorie de mangeri care vor cu adevarat sa-si planifice afacerile, care sunt realmente interesati de calitatea acestor documente.

M-am intrebat si eu in aceste conditii daca mai este posibil si util sa-ti faci un plan de afaceri. Are sens realizarea unui plan de afaceri intr-o perioada de instabilitate economica precum cea din prezent? Desi incerc sa privesc lucrurile si din punctul de vedere al celor care sustin ca nu este posibil, in minte imi vine mereu un DA bine conturat. DA, este posibil si DA, este util. Cred ca planificarea afacerilor devine extrem de importanta in conditiile unui mediu economic foarte instabil, mai importanta chiar decat in vremuri normale.

Ceea ce nu se poate insa este sa faci acelasi tip de plan de afaceri pe care il faceai acum 2 ani, de exemplu. Trebuie luate in calcul noi dimenisuni ale vietii economice. Trebuie creat un model financiar mult mai flexibil, care sa poata indica mai rapid si mai clar impactul schimbarilor majore frecvente. Schimbarea cotei TVA, modificarile cotelor de impozitare, schimbarea comportamentului clientilor, disparitia unor concurenti majori etc. sunt elemente cu impact puternic asupra afacerilor, care trebuie analizate intr-un mod structurat.

Planurile de afaceri se bazeaza pe multiple ipoteze (referitoare la niveluri de vanzari, costuri, caracteristici ale produselor si pietelor etc). Datele previzionate, bazate pe astfel de ipoteze, combinate cu date certe (resurse existente, caracteristici determinate ale pietei si produselor etc) permit totusi realizarea unui model financiar coerent. Coerent, nu perfect. Si cu siguranta mai bun decat nimic. Planificarea afacerilor in Romania este deci si necesara si posibila. Doar ca nu este pe atat de eficienta pe cat ar putea fi.

About Tudor Ciumara

Tudor Ciumara este consultant senior si administrator al SC Carbon Consult SRL, firma care ofera servicii de consultanta in management, coordonator al unui proiect distinct in cadrul Carbon Consult, proiect vizand oferirea de servicii de asistenta (de afaceri si personala) cetatenilor straini veniti sa faca afaceri sau sa lucreze in Romania (www.bssf.ro) si cercetator stiintific in cadrul Centrului de Cercetari Financiare si Monetare „Victor Slavescu”, din cadrul Academiei Romane (www.icfm.ro). Doctor in economie din anul 2010, cu o teza privind „Piata serviciilor de consultanta economica in Romania” realizata in cadrul Institutului National de Cercetari Economice al Academiei Romane. Activitatea proprie de consultanta se concentreaza pe analiza proiectelor de investitii, planificarea de afaceri si orientarea strategica a firmelor.

2 thoughts on “Planificarea afacerilor in Romania. Posibila? Necesara?”

  1. Garcea Gratiela spune:

    Subscriu ideii Planului de Afaceri, indiferent de modificarile din mediul de afaceri. Intotdeauna am considerat Planul de Afaceri un instrument absolut necesar omului de afaceri, o “cheie” care nu trebuie tinuta in “trusa de scule” ci trebuie folosita frecvent si adaptata permanent.

  2. Trofin Gheorghe spune:

    Buna ziua,
    Aveti cunostinta,mai functioneaza sistemul italienesc de finatare:”credito cliento”?
    Suntem interesati pentru implementarea unei linii de productie pellet in care plata instalatiei sa fie facuta esalonat cu livrarea produsului finit furnizorului de utilaj sau unui client tert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.