Planul de afaceri pentru Start-up-uri

plan_afacere_startup.jpg

Cele mai importante 10 sfaturi pentru antreprenori

Scrierea unui plan de afaceri poate parea complicata si consumatoare de resurse, dar daca intentionati sa va lansati in afaceri nu va puteti permite sa amanati la nesfarsit sau sa ignorati aceasta activitate pentru ca existenta unui plan de afacere bine structurat si documentat este cruciala pentru supravietuirea si dezvoltarea afacerii dumneavoastra.

Mai jos aveti 10 sfaturi menite sa va ajute sa va creionati planul de afacere in asa fel incat sa va aduca mai aproape de succesul scontat:

1. Adaptati-va planul de afacere in functie de audienta vizata

Punctul de plecare al oricarui plan de afacere este audienta: Cine va citi planul de afacere? Care este scopul planului de afacere: de a obtine un credit, de a atrage un investitor, de a atrage un nou partener in afacere? Desi elementele cheie si previziunile financiare raman aceleasi indiferent de audienta careia i se adreseaza, planul de afaceri trebuie adaptat in functie de nevoile si asteptarile fiecarui grup tinta: de exemplu un investitor privat va fi mai interesat sa vada cum isi va recupera investitia initiala si care va fi profitul sau in timp ce un bancher va urmari daca exista elemente care sa sugereze ca va permiteti sa achitati imprumutul oferit de catre banca.

2. Cercetati bine piata in care va veti desfasura activitatea

Investitorii pun un accent foarte mare pe cunosterea si intelegerea pietei in care urmeaza sa va desfasurati activitatea, de aceea cercetarea pietei este esentiala in scrierea planului de afacere.

Cercetarea in vederea intocmirii planului de afacere vizeaza urmatoarele aspecte:

  • Afacerea: Sa determinati cu claritate ce faceti sau ce doriti sa faceti si cum se va realiza acest lucru prin management, organizare, flux de productie, utilizarea corespunzatoare a resurselor. Sa cunoasteti cat mai bine industria si tendintele ei, in asa fel incat atunci cand veti trece la partea de discutii si interviuri cu experti din aria de interes sau cu alti antreprenori sa aratati ca aveti cunostinte aprofundate despre domeniu.
  • Piata: Care sunt caracteristicile pietei in care va veti desfasura activitatea, caror clienti va veti adresa, unde sunt acestia, ce doresc ei, care este comportamentul lor de cumparare, care sunt concurentii dumneavoastra etc.
  • Finantele: Puteti sa satisfaceti cerintele clientilor potentiali si sa obtineti un profit? Care este marja de profit in domeniu? Care sunt costurile implicate?

Sursele principale de date si informatii sunt:

  • Experientele anterioare ale antreprenorului: cunostintele dobandite in calitate de angajat, observatiile facute in calitate de client etc.
  • Informatii din diverse surse publice: presa de specialitate, Internet, rapoartele de activitate ale unor companii din domeniu, informatii statistice, rapoarte ale unor companii de cercetare a pietei, etc. Acestea va vor oferi o imagine cat mai clara asupra industriei in care urmeaza sa activati, evolutiei pietei, profilului consumatorilor.
  • Cercetare primara prin intermediul unor interviuri cu clienti/potentiali clienti, furnizori, competitori si experti din zona de interes. Incepeti cercetarea primara atunci cand aveti destul de multe informatii adunate din surse publice pentru a avea o baza de discutii comuna cu interlocutorii dumneavoastra. Acest tip de cercetare va asigura o intregire a imaginii reale din spatele informatiilor publice, la care are acces oricine.

Informatiile despre piata incluse in planul de afaceri trebuie sa fie detaliate si sa arate faptul ca intelegeti oportunitatile si amenintarile venite din mediu, ceea ce implica si cunoasterea punctelor tari si punctelor slabe atat ale afacerii cat si ale dumneavoastra ca antreprenor. Mai multe informatii despre importanta analizei SWOT in realizarea planului de afacere puteti citi AICI.

Un intrument extrem de util in realizarea analizei SWOT este template-ul Analiza SWOT cu indicatii.

Citeste continuarea articolului pe Plandeafacere.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top