Platforma Europeana pentru Proiecte de Investitii este functionala

calculator.jpg

Comisia Europeana a lansat “Platforma Europeana pentru Proiecte de Investitii” (PEPI), un element-cheie al Planului de Investitii pentru Europa (PIE) care aduce vizibilitate si informare pentru promotorii de proiecte de investitii. Baza de functionare a acestui instrument a fost stabilita prin Regulamentul UE 2015/1017 al Parlamentului European si al Consiliului din 25 iunie 2015.
 
PEPI reprezinta o platforma de interactiune/comunicare intre promotorii de proiecte din sectorul public și privat si potentialii investitori interesati sa finanteze proiecte, contribuind, totodata, la promovarea acestor initiative prin oferirea unor informatii standardizate in cadrul unor fise de proiect, disponibile in toate limbile oficiale ale UE. In plus, pentru facilitarea comunicarii, Comisia Europeana asigura traducerea fisei in engleza.

PEPI include toate proiectele de investitii care indeplinesc criteriile transparente prestabilite de introducere in sistem, independent de cele finale selectate pentru sprijin din partea Fondul European pentru Investitii Strategice (FEIS) si fara ca inregistrarea in portal sa garanteze finantarea din FEIS. Informatiile referitoare la proiect vor fi publicate numai dupa ce Comisia Europeana stabileste ca proiectul este eligibil.
 
In principiu, criteriile de eligibilitate pe care propunerile de proiecte trebuie sa le indeplineasca pentru a fi incluse in PEPI sunt urmatoarele:
–       valoarea minima 10 milioane euro;
–      proiectul trebuie sa fie compatibil cu legislatia europeana si nationala aplicabila si trebuie sa vizeze unul dintre sectoarele prevazute de art. 9(2) din regulament, respectiv: cercetarea, dezvoltarea si inovarea, eficienta energetica, transportul, inclusiv mobilitatea urbana si conectarea nodurilor la infrastructurile TEN-T, sprijinul pentru IMM-uri, dezvoltarea TIC, utilizarea eficienta a resurselor, capitalul uman, cultura si sanatatea, incluzând dezvoltarea turismului;
–       proiectul trebuie sa demareze in maximum 3 ani de la publicarea propunerii in PEPI;
–       promotorul proiectului trebuie sa fie persoana juridica dintr-un stat membru al UE.

Pentru inregistrarea proiectelor in portal, promotorii din sectorul public vor fi scutiti de orice taxa de procesare, dar cei privati vor plati un comision in valoare de 100 euro, pe parcursul fazei de pre-lansare, si 250 euro ulterior.
 
Informatii detaliate si fisa de proiect aici.

Sursa: UNCJR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top