Platile pentru proiectele POSCCE, deblocate dupa 5 luni de suspendare

cofinantare.jpg

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) anunta deblocarea platilor aferente proiectelor derulate in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POSCCE), program cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala. Astfel, incepand cu ziua de luni, 15 octombrie, se reia decontarea sumelor catre beneficiarii programului, valoarea toatala a platilor din perioada urmatoare ridicanduse la 133 milioane de lei (peste 29 milioane de euro).

Autoritatile romane, responsabile de implementarea si gestionarea programelor finantate din bugetul Uniunii Europene, reusesc astfel, dupa numai 5 luni de la numirea actualei echipe la conducerea Ministerului Economiei, sa reia platile catre beneficiari.

Pe parcursul celor 5 luni, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice a semnat 1725 de contracte de finantare reprezentand 100% din proiectele Intreprinderilor Mari si Cercetarii,77% din cele ale Energiei, 59% din cele ale IMM.

Desi la preluare am descoperit peste 1 Miliard de lei plati nedecontate catre Comisia Europeana si aproximativ 3700 de proiecte ‘uitate’ de mai bine de 2 ani am reusit sa schimbam complet situatia. Obiectivul general al POS CCE il constituie cresterea productivitatii intreprinderilor locale, acestea fiind, practic, motorul economiei romanesti. Capitalul autohton are nevoie de o implicare reala din partea institutiilor concretizata prin accelerarea evaluarii proiectelor deja depuse, dar si printr-o mai mare eficienta obtinuta prin debirocratizare si simplificare a tuturor procedurilor. IMMurile, companiile romanesti, mediul de afaceri autohton trebuie sa gaseasca din nou in institutiile statului cel mai bun partener de dialog„, a declarat Nicolae Rotileanu, secretar de stat responsabil cu gestionarea fondurilor europene in cadrul Ministerului Economiei.

Din demersurile de debirocratizare si simplificare a procedurilor face parte si eliminarea obligativitatii scrisorii de confort pentru semnarea contractului intre autoritate si beneficiari, precum si procesarea cererilor de rambursare prin procedure simplificate.

Intr-o faza avansata se afla si proiectul de help desk, unde beneficiarii vor putea adresa intrebari si vor primi consultanta gratuita pentru a aplica sau pentru a derula proiecte care au fost deja aprobate. „Un alt objectiv major, transparenta,va fi atins din aceasta saptamana prin prezentarea tuturor informatiilor referitoare la evaluare,contractare,implementare si plati pe site-ul Autoritatii de Management la POS CCE„, a adaugat Nicolae Rotileanu.

Masurile avute in vedere se inscriu in strategia actualului cabinet de imbunatatire a capacitatii administrative a structurilor implicate in managementul fondurilor europene, menite sa accelereze procesul de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune in 2012.

Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” acopera urmatoarele domenii:

• Sistemul productiv si retehnologizarea IMM-urilor si intreprinderilor mari
• Cercetare/Dezvoltare
• IT si Comunicatii
• Energie

Sursa: Biroul de presa al MECMA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top