PNDR: Se interzice utilizarea „robotilor” sau a scripturilor de automatizare pentru depunerea cererilor de finantare

laptop.jpg

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) face precizarea ca modulul de depunere online a proiectelor finantate prin PNDR, a fost dezvoltat in sistemul informatic al AFIR astfel incat sa restrictioneze utilizarea robotilor/ scripturilor care colecteaza in mod automat resursele (date si informatii), a programelor care imita caracteristicile unui utilizator uman sau care ofera un avantaj nedrept, precum si a sistemelor „click-bots” sau a „script-urilor” care executa click-uri in mod automat sau reproduc in alt mod comportamentul uman.

Astfel, avand in vedere ca sunt interzise astfel de practici de utilizare precum si accesarea modulului utilizat pentru depunere online a cererilor de finantare din locatii multiple, in acelasi timp, de catre acelasi utilizator, in sistemul informatic al AFIR s-au implementat noi functionalitati care au un caracter preventiv.

In acest sens, crearea conturilor pe portalul AFIR se poate face doar daca utilizatorul poate dovedi ca nu este robot sau script de automatizare prin redarea de catre utilizator si recunoasterea de catre sistemul informatic a unui text prezentat ca o imagine distorsionata (utilizatorul trebuie sa rezolve o CAPTCHA – o imagine cu un text scris distorsionat pe un fond cu gradient de culoare, astfel incat sa poata fi recunoscut usor de utilizatorii umani, dar cu greutate de un „robot”).

Pentru a preveni utilizarea de „roboti” si scripturi de automatizare realizate special pentru depunerea de proiecte, AFIR a implementat protectia bazata pe cod CAPTCHA inclusiv la crearea unui proiect si la trimiterea proiectului catre AFIR, ulterior incarcarii documentatiei de proiect.

De asemenea, sistemul informatic impune ca adresa de e-mail declarata la crearea unui cont sa fie validata de utilizator prin accesarea unui link special trimis la respectiva adresa de e-mail.

Infrastructura informationala pe care este instalat acest modul de depunere on-line ofera posibilitatea de monitorizare a consumului de resurse si de alocare dinamica a resurselor suplimentare in eventualitatea in care acest lucru este necesar. Mai mult decat atat, infrastuctura contine sisteme de protectie impotriva atacurilor de tip DDoS (distributed denial of service).

De asemenea, modulul pentru depunere online a cererilor de finantare nu trebuie sa fie accesat simultan, de catre un utilizator, din locatii multiple.

Avand in vedere cele mentionate anterior, au fost introduse in Ghidurile Solicitantului emise incepand din iulie 2016 o serie de atentionari in acest sens:

Atentie! Este strict interzisa utilizarea tuturor robotilor sau scripturilor care colecteaza in mod automat resursele, folosirea programelor care imita caracteristicile unui utilizator uman sau care ofera un avantaj nedrept, si/sau folosirea de click-bots sau script-uri care executa click-uri in mod automat sau reproduc in alt mod comportamentul uman.

Este strict interzisa accesarea modulului utilizat pentru depunere online a cererilor de finantare din locatii multiple, in acelasi timp, de catre acelasi utilizator.

Sursa: AFIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.