PNRR: Cele 5 zone de oportunitate pentru IMM-uri și bugetele aferente

PNRR.jpg3_.png

PNRR cuprinde instrumente financiare pentru IMM-uri și companii mari în valoare de 1,25 miliarde de euro, granturi pentru transformarea digitală în valoare de 300 de milioane de euro, granturi pentru listarea la bursă în valoare de 35 de milioane de euro, granturi pentru tehnologiile viitorului în valoare de 200 de milioane de euro, precum și 260 de milioane de euro pentru proiecte de cercetare, dezvoltare și inovare.

Mai jos, cele mai importate măsuri și proiecte destinate companiilor mici și mijlocii (sau la care pot aplica acestea chiar dacă nu au fost gândite special pentru dezvoltarea afacerilor mici).

Schemă de minimis și schemă de ajutor de stat în contextul digitalizării IMM-urilor – implementare până în iunie 2024 – buget de 300 de milioane de euro

Obiectivul acestei investiții este de a sprijini digitalizarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), ceea ce ar putea contribui ulterior la creșterea competitivității, favorizând inovarea acestor întreprinderi și facilitând noi formule de lucru, se arată în PNRR.

Subcomponenta include două instrumente:

  • un sistem de granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate (cum ar fi inteligența artificială, datele și cloud computingul, tehnologia blockchain, calculul de înaltă performanță și cuantica, internetul obiectelor, securitatea cibernetică);
  • un sistem de granturi de până la 100.000 de euro per întreprindere pentru a sprijini IMM-urile care adoptă tehnologii digitale (cum ar fi achizițiile de hardware TIC, dezvoltarea și/sau adaptarea aplicațiilor/licențelor software, inclusiv soluțiile de automatizare a proceselor robotizate, achiziționarea de tehnologii blockchain, achiziționarea de sisteme de inteligență artificială, învățarea automată, realitatea augmentată, realitatea virtuală, achiziționarea unui site de prezentare, achiziționarea de servicii de cloud și de internet al obiectelor, formarea personalului cu ajutorul echipamentelor IT, consiliere/analiză pentru identificarea soluțiilor tehnice de care au nevoie IMM-urile).

Toate investițiile vor fi conforme cu criteriile de selecție ale următoarele câmpuri de intervenție prezentate în anexa VII la Regulamentul (UE) 2021/241:

  • 021c -130 de milioane EUR
  • 021d – alocare de 20 de milioane EUR
  • 010 – alocare de 315 milioane EUR
  • 012 – alocare de 35 de milioane EUR

Pentru implementare, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va lansa orientările pentru cererile de proiecte și va delega monitorizarea proiectelor unui administrator pe baza unui act delegat. Ministerul se va asigura că un sistem eficace de gestionare și control este pus în aplicare la nivel de administrator și va fi în măsură să întreprindă acțiuni corective ori de câte ori este necesar, inclusiv prin efectuarea de verificări prin sondaj la nivelul IMM-urilor, în timp ce administratorul va monitoriza și va raporta periodic cu privire la progresele înregistrate în implementarea proiectului, în conformitate cu toate condițiile respective.

Scheme dedicate perfecționării/recalificării angajaților din firme – decembrie 2025

Obiectivul acestei investiții este de a sprijini transformarea digitală a întreprinderilor mici și mijlocii prin sporirea competențelor digitale ale angajaților lor.

Investiția va fi implementată în mai multe etape. La început, se va elabora o curiculă pentru perfecționarea forței de muncă. Se va pune accentul pe tehnologiile emergente (cum ar fi internetul obiectelor, volumele mari de date, învățarea automată, inteligența artificială, automatizarea proceselor robotice, tehnologia blockchain). În a doua etapă, un consultant va sprijini administrația în stabilirea structurii formării, cursurile urmând apoi să aibă loc pentru angajații IMM-urilor care și-au depus candidatura pentru a face parte din program.

Vezi lista completa aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top