Miniștrii economiei și finanțelor au anunțat astăzi, 28 octombrie 2021, aprobarea evaluării planurilor naționale de redresare și reziliență pentru Estonia, Finlanda și România. Deciziile de punere în aplicare ale Consiliului cu privire la aprobarea acestor planuri vor fi adoptate prin procedură scrisă astăzi.
În urma adoptării formale a deciziilor, statele membre respective vor putea să primească prefinanțarea solicitată de 13 % și să înceapă să utilizeze sprijinul financiar la scară largă al UE pentru a depăși impactul negativ al pandemiei asupra economiilor lor.
„Partea bună este că nu au fost întrebări şi nici observaţii la PNRR-ul României. Am avut o intervenţie foarte scurtă. Tot ceea ce ţinea de Comisia Europeană a fost făcut, acum este pe umerii noştri. Urmează implementarea PNRR şi ar trebui în decembrie să avem primii bani.”, a declarat Florin Cîţu, precizând că tot ce ţinea de Comisia Europeană pe acest subiect s-a realizat, iar acum trebuie adoptate în plan intern o serie de acte normative pentru implementarea planului.
Următoarele plăţi vor fi autorizate de Comisia Europeană doar după ce va constata că România a îndeplinit satisfăcător ţintele prezentate în PNRR, reflectând progresele înregistrate în ceea ce priveşte implementarea investiţiilor şi a reformelor.
„Este ultimul pas care mai trebuia făcut pentru a începe procedura de acces la prima tranşă de finanţare din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă #MRR, de 3,8 miliarde de euro”, a anunţat europarlamentarul. Acum o lună, Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul României, cu ocazia vizitei preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Bucureşti. Următorul pas, conform regulamentului, a fost ca reprezentanţii Comisiei să transmită planul aprobat către Parlamentul European şi către Consiliul UE, pentru analiză, şi să primească decizia Consiliului UE. Odată cu avizul Consiliului UE, PNRR-ul României este adoptat şi gata de implementare!
„Îndrăznesc să sper că se va găsi înţelepciune la nivel de guvern şi chiar de Parlament pentru ca reformele din PNRR să se concretizeze şi să nu mai apară interpretări politice. Neîndeplinirea reformelor poate bloca partea de investiţii!”, a spus Pîslaru. După ce Planul Naţional va fi aprobat şi de miniştrii de finanţe din ECOFIN, România poate solicita avansul de 3,7 miliarde de euro, adică 13% din suma totală.
La finalul lunii septembrie, Comisia Europeană a aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, care valorează 29,2 miliarde de euro, împărţiţi în două părţi aproape egale ce reprezintă granturi, respectiv împrumuturi. Executivul european a ţinut cont de 11 criterii de evaluare. Din aceşti bani, 41% sunt alocaţi pentru investiţiile şi reformele privind mediul şi tranziţia „verde” iar 21% pentru digitalizarea României. Aceşti bani vor fi acordaţi în funcţie de atingerea obiectivelor de pe parcursul celor cinci ani în care se aplică planul.
Sursa: Consiliul UE