POCU 2014-2020: Cerere de propuneri de proiecte nr. 2/2015 „Dezvoltare Locala Integrata in comunitatile marginalizate rome”

romi_ajutor.jpg

Cererea de propuneri de proiecte isi propune sa reduca numarul de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala din comunitatile marginalizate in care exista populatie apartinand minoritatii rome.

Status: LANSAT
Depunere: amanata
Buget: 119,7 mil. euro

Accentul se va pune pe relatia stransa de colaborare intre comunitate, organizatiile non-guvernamentale si autoritatile locale.

romi_ajutorPropunerile de proiecte trebuie sa includa obligatoriu actiuni care vizeaza integrarea persoanelor pe piata muncii, prin incurajarea participarii la stagii si scheme de ucenicie/cursuri de formare profesionala, masuri de sustinere a antreprenoriatului in cadrul comunitatii si incurajare a ocuparii pe cont-propriu, combaterea discriminarii si marginalizarii, precum si sprijinirea dezvoltarii/ furnizarii de servicii sociale/ servicii socio-medicale.

In plus, proiectele vor trebui sa includa masuri din cel putin doua din urmatoarele domenii: locuire, educatie, asistenta juridica pentru reglementarea actelor de identitate, actelor de proprietate si/ sau de stare civila.

Solicitanti si parteneri eligibili:

  • Autoritatile publice locale cu responsabilitati in domeniu, in parteneriat cu actori cu expertiza relevanta  pentru actiunile selectate;
  • ONG-uri in parteneriat cu actori cu expertiza relevanta pentru actiunile selectate.

Grup tinta eligibil:

  • Persoanele din comunitatile marginalizate aflate in risc de saracie si excluziune sociala in care exista populatie apartinand minoritatii rome
  • Personalul din cadrul serviciilor (sociale, medicale, socio-medicale) de la nivelul comunitatii

Activitati eligibile:
1. Realizarea de analize complexe la nivel de comunitate (non-CLLD) care sa evidentieze cel putin urmatoarele aspecte: nevoile locale, potentialul de dezvoltare, inclusiv al mediului de afaceri local, profile de resurse umane si competente, cererea locala/proxima de pe piata fortei de munca, identificarea de solutii viabile care sa urmareasca incluziunea sociala a comunitatilor vulnerabile, precum si implementarea planurilor de actiune subsecvente.
2. Actiuni de facilitare si mediere pentru identificarea si consolidarea de parteneriate pentru rezolvarea problemelor comunitatii printr-o abordare participativa.
3. Sprijin pentru cresterea accesului si participarii la educatia timpurie/invatamant primar si secundar si reducerea parasirii timpurii a scolii prin acordarea unor pachete integrate (ex. costuri de transport si masa, materiale educationale, accesul la servicii medicale si sociale, masuri de preventie, masuri de acompaniere, adaptate nevoilor si specificului comunitatii etc.).
4. Sprijin pentru accesul si/sau mentinerea pe piata muncii, precum si pentru participarea la programe de ucenicie si stagii a persoanelor din cadrul comunitatilor marginalizate, inclusiv prin masuri de acompaniere si alte tipuri de interventii identificate ca fiind necesare.
5. Sustinerea antreprenoriatului in cadrul comunitatii, inclusiv a ocuparii pe cont-propriu, in vederea crearii de noi locuri de munca, prin acordarea de micro-granturi, precum si a serviciilor de consiliere/consultanta formare profesionala antreprenoriala si alte forme de sprijin (mentorat) atat in faza de infiintare a afacerii, cat si post-infiintare. Sprijinirea ocuparii persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile in cadrul intreprinderilor sociale de insertie.
6. Furnizarea de servicii integrate pentru copii, tineri, adulti/parinti etc (ex. masuri active de ocupare, formare profesionala, de insertie socio-profesionala, servicii sociale/medicale, consiliere psihologica etc) prin intermediul CMAI/punctelor unice de acces la servicii/one-stop shop sau/si prin implicarea specialistilor de la nivelul retelei teritoriale a SPO sau a celor de la nivelul serviciilor publice de asistenta sociala.
7. Sprijinirea dezvoltarii/furnizarii de servicii sociale/furnizarea de servicii in cadrul centrelor comunitare integrate medico-sociale.
8. Campanii de informare si constientizare/actiuni specifice in domeniul combaterii discriminarii, precum si pentru implicarea activa/voluntariatul membrilor comunitatii in solutionarea problemelor cu care se confrunta comunitatea.

Perioada de implementare a proiectelor proiectului/ proiectelor: 3 ani.

Bugetul alocat: 119.772.058,82 euro (contributia UE+ Contributia nationala).

Valoarea maxima a unui proiect este de 6.000.000 euro.

Cererea de propuneri de proiecte va fi deschisa incepand cu 25.11.2015, ora 10.00, pana in data de 25.01.2016, ora 16.00.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul solicitantului

Website-ul programului

Sursa: MFE
Finantator: Uniunea Europeana/Guvernul Romaniei

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top