POCU: 5 milioane euro pentru bunastarea locuitorilor din cartierele marginalizate ale oraselor

cartiere.jpg

Ministerul Fondurilor Europene a publicat varianta consultativa a Ghidului Solicitantului aferent liniei de finantare „Sprijin pregatitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locala (SDL) — orase/ municipii cu populatie de peste 20.000 locuitori”, corespunzator primei etape a mecanismului de dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii pentru zone urbane marginalizate. Ghidul si anexele pot fi consultate aici.

Propunerile, sugestiile sau recomandarile privind ghidul sunt asteptate pana la data de 16 august 2016 pe adresa:[email protected].

Strategiile de dezvoltare locala vor contribui la combaterea saraciei si a excluziunii sociale in comunitatile urbane caracterizate prin nivel scazut de educatie, grad crescut de somaj, stare precara de sanatate a locuitorilor si conditii proaste de locuire. Elaborarea SDL constituie un prim pas pentru transpunerea in plan local a masurilor prevazute de Guvernul Romaniei in Pachetul Antisaracie  si, de asemenea, sprijina Masura VII – O noua misiune pentru Grupurile de Actiune Locala din Pachetul Clasa de Mijloc la Sate.

Beneficiarii fondurilor din acest apel de proiecte pot fi autoritatile publice locale in parteneriat cu actori sociali relevanti sau Grupurile de Actiune Locala (GAL) existente la momentul lansarii apelului.

In cadrul acestei etape, pentru care alocarea financiara este de 5 milioane euro, se vor finanta urmatoarele activitati:

  • Adaptarea GAL deja infiintat conform cerintelor DLRC pentru perioada de programare 2014-2020;
  • Delimitarea comunitatii marginalizate si a teritoriului SDL, inclusiv a zonei/zonelor urbane marginalizate;
  • Animarea partenerilor locali si mobilizarea comunitatii marginalizate vizate de SDL;
  • Elaborarea SDL si a listei indicative de interventii prin care GAL considera ca vor fi atinse obiectivele strategiei de dezvoltare locala.

Dupa elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locala (SDL), urmatoarele etape ale mecanismului de dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii sunt: selectarea SDL si a pachetului integrat de proiecte pentru zonele marginalizate.

***
„Sprijin pregatitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locala — orase/ municipii cu populatie de peste 20.000 locuitori” este un apel de proiecte in cadrul Axei prioritare 5: Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii, Obiectivul tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea saraciei si a oricarei discriminari, Prioritatea de investitii 9.vi: Strategii de dezvoltare locala elaborate la nivelul comunitatii Obiectiv specific 5.1.: Reducerea numarului de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala din comunitatile marginalizate (roma si non-roma) din orase/municipii cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populatie apartinand minoritatii roma, prin implementarea de masuri/ operatiuni integrate in contextul mecanismului de DLRC.

Dezvoltarea Locala plasata sub Responsabilitatea Comunitatii (DLRC) este noul instrument de dezvoltare teritoriala propus de Comisia Europeana pentru perioada de programare 2014-2020 in vederea combaterii saraciei si a excluziunii sociale de la nivel urban, prin stimularea implicarii comunitatilor in dezvoltarea locala, prin formarea unui parteneriat local si implementarea unor Strategii de Dezvoltare Locala (SDL).

POCU 2014-2020 are o alocare totala de 4,326 miliarde euro. Programul stabileste prioritatile de investitii, obiectivele specifice si actiunile asumate de catre Romania in domeniul resurselor umane, pentru a contribui la reducerea disparitatilor de dezvoltare economica si sociala dintre Romania si Statele Membre ale UE. POCU include 7 Axe Prioritare: Initiativa locuri de munca pentru tineri (1); Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs (2); Locuri de munca pentru toti (3); Incluziunea sociala  si combaterea saraciei (4); Dezvoltare locala plasata sub responsabilitatea comunitatii (DLRC – 5); Educatie si competente (6); Asistenta Tehnica (7).

Calendarul, pe larg, poate fi consultat aici.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top