POCU: Peste 193 de milioane de euro vor merge catre „Scoala pentru toti”, un program de educatie pentru copiii saraci

bani-716x300.jpg

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) lanseaza spre consultare publica, un ghid pentru „Scoala pentru toti”, un program de educatie cu o alocare de 193,2 milioane de euro din Programul Operational Capital Uman (POCU 2014-2020). „Scoala pentru toti” sustine pachetul de masuri anti-saracie lansat de Guvernul Romaniei in luna februarie 2016 si are ca beneficiari finali copiii din scoli defavorizate, cu risc de abandon scolar; tinerii si adultii care au renuntat la scoala si vor s-o reia; cadrele didactice si specialistii care au nevoie de sprijin pentru a-si adapta activitatea scolii la nevoile copiilor.

Aplicantii eligibili pentru programul „Scoala pentru toti” sunt organizatiile neguvernamentale, autoritatile publice, institutiile de cult si alte entitati interesate sa trimita copiii la scoala. Elementul central al fiecarui proiect va fi, astfel, scoala, fiind pentru prima oara cand MFE pune la dispozitie fonduri pentru rezolvarea problemei abandonului scolar intr-o maniera atat de complexa.

Obiectivele la care MFE se uita prin finantarea proiectelor ce urmeaza sa fie depuse in perioada urmatoare sunt:
Cresterea participarii la invatamantul antre-prescolar si prescolar pentru 25.000 de copii;
Sprijinirea a +30.000 de copii sa mearga la scoala, dar si scaderea riscului de abandon scolar;
Readucerea la scoala – prin programul „A doua sansa” – a 20.000 de tineri si adulti care nu au terminat invatamantul obligatoriu
Sprijinirea a 20.000 de cadre didactice, mediatori scolari, consilieri scolari, directori si specialisti in educatie pentru a lucra mai bine cu copiii aflati in risc de abandon scolar

Cristian Ghinea, Ministru al Fondurilor Europene din data de 27 aprilie 2016, a declarat: „Abordarea cu care venim in cheltuirea fondurilor europene pe acest program, dedicat capitalului uman, este complet noua fata de exercitiul financiar anterior, fiind bazata pe realitate. Iar realitatea este ca, in Romania, rata de parasire timpurie a scolii esteaproape dubla fata de media din UE, iar tendinta de crestere a atins o cota alarmanta. Este nevoie de interventie rapida. Incepem o epoca in care vom da bani europeni pentru impact real in viata oamenilor – nu pentru chitante si hartii”.

Diferenta ratei de parasire timpurie a scolii dintre Romania si UE a crescut de la 5,4% in 2010 la 8,1% in 2015.

Reducerea abandonului scolar este o prioritate pentru Romania, care, ca membra UE, a aderat la principalele obiective trasate de Europa 2020, strategia de crestere economica a Uniunii. Unul dintre obiective prevede o rata a abandonului scolar, la nivel european, de sub 10%.

In Romania, rata abandonului scolar se situeaza la 19,1%, potrivit Eurostat, si trebuie redusa pana la 11,3% pana in 2020. Detalii, in fisierul atasat.

Etapa de consultare publica a ghidului lansat astazi se incheie pe 21 iulie 2016, iar apelul la proiecte este programat pentru 1 august. Calendarul, pe larg, poate fi consultat tot in fisierul atasat.

Ghidul si anexele pot fi consultate aici.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top