POR: REGIO aduce conditii mai bune si un plus de respect pentru persoanele vulnerabile din judetul Botosani

handicap.jpg

handicapPentru a raspunde unei nevoi stringente a persoanelor cu handicap si apartinatorilor acestora, de a avea acces la servicii de ingrijire adecvate, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani a derulat in perioada 2010-2012 un proiect finantat din Programul Operational Regional, pentru “Reabilitarea si amenajarea Centrului de ingrijire si Asistenta din localitatea Adaseni, judetul Botosani“.

Investitiile in Reabilitarea si modernizarea Centrului de ingrijire si asistenta Adaseni au durat 18 luni si au mobilizat resurse financiare in valoare totala de 3.548.234,22 lei, din care 2.172.194,62 lei asistenta financiara nerambursabila.

Astazi, peste o suta de botosaneni cu probleme psihice sunt tratati la Adaseni in conditii europene, beneficiind de saloane modernizate, confort termic si avantajele dotarilor de specialitate in cele 4 corpuri de cladire reabilitate si unul nou amenajat prin proiect. Asa cum era firesc pentru o finantare europeana, proiectul a avut si o importanta componenta de mediu: corpurile de iluminat au fost inlocuite cu surse de lumina economice, pentru incalzire s-a montat o pompa de caldura extrasa din sol, iar pentru incalzirea apei menajere s-au montat sapte panouri solare de mare randament, masuri care genereaza o crestere a eficientei energetice a imobilelor centrului social de 45,00%.

Urmare a acestor investitii, initiatorii proiectului au reusit sa-si atinga obiectivele, acelea de a asigura un ambient confortabil beneficiarilor din centru, respectandu-se integritatea si demnitatea acestora, de a amenaja un mediu de recreere care sa contribuie la o stare de spirit pozitiva a persoanelor asistate, dar si de a facilita si incuraja legaturile interumane, inclusiv cu propriile familii.

Programul Operational Regional a finantat in perioada 2007-2013 modernizarea, dezvoltarea si echiparea cladirilor in care functioneaza centre sociale multifunctionale sau rezidentiale. in Regiunea Nord-Est au fost finantate 37 astfel de centre sociale, gestionate de autoritati ale administratiei publice locale sau de furnizori de servicii sociale acreditati in conditiile legii.

Sursa: ADR Nord-Est

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.