POSCCE: A fost semnat contractul pentru dosarul electronic de sanatate

monitorizare_medicala.jpg

monitorizare_medicalaCasa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si UTI Romania au semnat contractul privind implementarea sistemului informatic integrat pentru Dosarul Electronic de Sanatate (DES).

Sistemul reuneste intreg tabloul clinic al pacientilor asigurati, sprijinind astfel corectitudinea deciziei medicale bazate pe informatii corelate din surse diferite, dar disponibile in timp real (on-line) si securizat.

Proiectul DES este primul din Romania de o asemenea complexitate si printre putinele implementate la nivel european, in domeniul sanatatii. „Dosarul Electronic, co-finantat prin fonduri europene, reprezinta o noua veriga in demersurile de informatizare a serviciilor oferite de CNAS, asa cum ne-am asumat la preluarea mandatului. Din mai 2012 pana acum au devenit operationale proiecte care trenau de ani de zile, precum Prescriptia Electronica si Cardul de Sanatate. Acest nou sistem, cand va deveni operational la inceputul anului 2014, va completa modernizarea platformei informatice a asigurarilor de sanatate, usurand atat munca medicilor, cat si interactiunea pacientilor cu casele de asigurari” a precizat dr. Doru Badescu, presedintele CNAS.

Noul sistem va integra datele medicale relevante despre fiecare asigurat, oferind astfel o baza necesara in decizia actului medical.

Complexitatea proiectului este tehnologica (prin furnizarea de servicii on-line pentru asigurati si prestatorii de servicii medicale, cu un grad ridicat de securitate, disponibilitate si confidentialitate a datelor), medicala (prin agregarea datelor medicale relevante provenite din surse multiple), cat si organizationala (prin colaborarea prestatorilor de servicii de sanatate publica din Romania).

Proiectul va fi implementat de catre UTI GRUP, castigatorul procedurii de achizitie publica si va fi finalizat in ianuarie 2014.

Pentru implementarea acestui proiect vor fi folosite tehnologii de varf in domeniul IT&C, de la cei mai mari producatori in domeniu, respectiv IBM, Oracle si Cisco.

Dosarul Electronic de Sanatate va asigura:

 • consolidarea datelor clinice ale pacientului, care acopera, pentru fiecare pacient, intreaga durata de viata a acestuia;
 • suportul pentru livrarea exacta, completa si la timp a informatiilor printr-un sistem permanent online;
 • asigurarea accesului privat si securizat la datele puse la dispozitie in DES prin intermediul infrastructurii cardului de sanatate;
 • solutie scalabila si extensibila care va permite cresterea continua, extensiva a informatiilor clinice stocate;
 • interoperabilitatea cu alte sisteme folosind standarde deschise;
 • utilizarea standardelor deschise in domeniul sanatatii, precum HL7.

Implementarea sistemului informatic propus va contribui la cresterea eficientei serviciilor publice oferite cetatenilor, in concordanta cu obiectivul Axei Prioritare 3 privind cresterea interactiunii intre sectorul public si cetateni prin valorificarea potentialului TIC.

Eficientizarea se manifesta prin:

 • obtinerea unui mediu standardizat pentru evidenta datelor, bazat pe sisteme performante de gestiune a bazelor de date;
 • grad mare de integrare a datelor medicale intre diverse segmente ale sistemelor informationale din asistenta medicala;
 • reducerea semnificativa a spatiului necesar stocarii datelor medicale;
 • cresterea calitatii actului medical prin suportul informativ oferit structurilor administrative locale si centrale;
 • reducerea semnificativa a timpului de acces la informatii medicale, necesare in situatii de urgenta.

Sursa: CNAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.