POSDRU: Dificultati la proiectele facute prin Axele 3.1 si 6.1

competitivitate-proiecte.jpg

Multe proiecte s-au realizat intr-un timp record prin axele privind dezvoltarea start-up-urilor si a economiei sociale motiv pentru care au aparut diferite dificultati, a declarat Rodica Lupu, presedintele Centrului de Resurse pentru Cetatenie Activa, in cadrul unei mese rotunde pe tema “Bune practici si dificultati in implementarea proiectelor cofinantate prin POSDRU in perioada 2014 – 2015″.

“Axele 3.1 (Romania start-up — n.r.) si 6.1 (Dezvoltarea economiei sociale — n.r.) au fost axele pe care s-au facut proiecte multe si dificile si intr-un timp record. Timpul alocat pentru derularea acestor proiecte a fost destul de scurt, motiv pentru care au aparut diferite dificultati. Pentru Romania start-up, adica 3.1, a existat o alocare totala de 100 milioane euro din care au fost contractati 70 milioane euro pe 44 de proiecte. Aproximativ jumatate din valoarea proiectelor s-a dus catre beneficiarii finali prin acele granturi de maxim 25.000 euro. Peste 30 milioane de euro s-au dus in microintreprinderi, start-up-uri infiintate in special de tineri pe toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei. Noi am considerat ca a fost un program bun cu toate nenorocirile din implementare si cu toate dificultatile pe care si noi le-am trait. Diferenta de bani a mers intr-o buna masura catre centrele de promovare, de sprijin, unele existente si altele care s-au infiintat. Despre rezultate nu putem sa spunem ca sunt spectaculoase, sunt putine hub-uri care s-au infiintat si au rezistat si probabil ca si mai putine dintre ele vor rezista pe termen mediu si lung dar cel putin o vreme ele au functionat sub forma de spatiu de intalnire si sprijin pentru tinerii antreprenori. Nu a fost rau mai ales ca toata treaba asta s-a intamplat in decursul a 10 luni”, a spus Lupu.

Dezbaterea a urmarit identificarea dificultatilor cu care s-au confruntat beneficiarii proiectelor finantate prin POSDRU 2007 — 2013, 3.1. si 6.1, in mod specific pe componenta de implementare a schemelor de minimis pentru organizatii non-profit si firme, in vederea transferului de bune practici si solutii catre proiectele finantate prin POCU. Rezultatele dezbaterii vor fi inaintate Ministerului Fondurilor Eurostpene in vederea imbunatatirii mecanismului de gestionare ale fondurilor.

Una dintre concluziile din cadrul intalnirii a fost faptul ca valoarea de 25.000 de euro pentru start-up-uri pe Axa 3.1 a programului pentru capital uman nu este suficienta, avand in vedere taxele din Romania. Alte concluzii se refera la reluarea in calcul a microcreditarii si reducerea fiscalizarii pentru start-up-uri.

Centrul de Resurse pentru Cetatenie Activa este o asociatie nonprofit a carei misiune este de a promova cetatenia activa prin sprijinirea implicarii, civismului si a responsabilitatii.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.