Un carusel de decizii care pornește de la vârful Guvernului a adus în buzunarele a două firme milioane de euro trecuți pe sub radarul sistemului național de achiziții. În 2020, banii au fost scoși din fondul de rezervă al Guvernului și atribuiți în procedură de urgență, după niște evaluări făcute chiar de firmele beneficiare.
Mai multe primării din județul Cluj au primit, în ajunul alegerilor locale din 2020, sume record de bani pentru pietruirea unor drumuri afectate de ploi torențiale și pentru reparații la poduri. Banii au venit din fondul de rezervă al Guvernului și au fost alocați de primării firmelor care au executat lucrările, pe urmă, prin procedură excepțională, fără publicare prealabilă, deci direct și fără să urmeze pașii unei achiziții publice. Astfel, zeci de milioane de lei au mers către aceleași două firme, în numai câteva luni. Una dintre ele, înființată abia cu doi ani înainte, a făcut un profit record în cei doi ani de activitate: peste 6 milioane de euro în 2021.
Am urmărit doar cinci dintre comunele din județul Cluj care au primit cele mai mari sume prin HG 554/2020, între 12,7 milioane de lei și 17,5 milioane de lei la sfârșitul lui iulie 2020. HG este destinată „unor unităţi administrativ-teritoriale afectate de calamităţi naturale”. Majoritatea sunt comune de la munte, din regiunea Apuseni. Dar lista alocărilor e mai lungă.
Citește articolul integral aici