Precizări regula de minimis

Prima oară când l-am auzit pe ministrul Pogea declarând cu emfază cum guvernul ia măsuri anti-criză și inventeză REGULA DE MINIMIS, “m-am râs” – am zis că uite la săracu’ cum inventează el reguli ale UE pentru IMM-uri din statele membre, reguli cunoscute de mult timp, cu modificările de rigoare. Ieri l-am văzut din nou, cu aceeași aroganță (justificată de faptul că l-a întrebat pe moderator dacă a auzit de ea și acesta a răspuns că nu știe), cum anunța ajutorul de stat inventat de el sau de guvernul care conduce responsabil. Interesant este că, incredibil, are dreptate. Frecventând grădinița la timpul potrivit și cunoscând povestea cu Petrică și lupul, într-o primă fază nu i-am acordat importanță; când am auzit că deja 92 de IMM-uri au aplicat pentru acest ajutor de stat, m-am întrebat la modul serios – dacă omu’ are dreptate? Și, surprinzător, chiar are! Pe site-ul Ministerul de finanțe apare HG 631/2009, publicată în M.O al României nr.398/11.06.2009.

Eu nu am auzit de ea, exact cum a spus și ministrul!

Mă bucur că alții, fără să se facă publică o asemenea măsură, și într-un interval atât de scurt au reușit să completeze documentele și să le înregistreze la registratura generală a ministerului și au profitat de ea – respectiv 92 de IMM-uri.

P.S. Decât că (asta ca să priceapă și guvernul care lucrează responsabil), plafonul ajutorului de stat corespunzător REGULII DE MINIMIS, acordat în condițiile de criză economică la nivel de state membre UE, s-a majorat la 500.000 euro! Așa pentru exemplificare:

“Măsuri de ajutor de stat disponibile temporar

nCel mai important document – Comunicarea Comisiei. Sunt adoptate următoarele măsuri disponibile până la 31 decembrie 2010

v-Majorarea plafonului de ajutor de stat de minimis de la 200.000 euro la 500.000 euro în perioada 2009 – 2010
v-Garanţii de stat pentru împrumuturi la o rată redusă a dobânzii (pe perioada împrumutului garanţia nu poate depăşi 90% din acesta)
v-Subvenţionarea ratei dobânzii
v-Ajutor pentru fabricarea de produse ecologice (“green products”)
v-Modificarea temporară a măsurilor de ajutor de stat pentru promovarea investiţiilor de capital de risc pentru IMM-uri
v-Măsuri de simplificare cu privire la asigurarea creditului la export pe termen scurt”

Am citat din http://ckc.tuca.ro/wp-content/uploads/2009/04/ajutor-de-stat-rv.ppt – cărora le apreciez efortul, și recomand tuturor această prezentare, foarte pertinentă.

About Adrian Stoia

In urma cu ceva timp, cineva m-a intrebat cu ce ma ocup. Pentru ca in acel context nu am vrut sa-i raspund direct, am ales o varianta evaziva – i-am spus ca sunt scriitor. La intrebarea Ce fel de scriitor? Am fost nevoit sa-i spun ca de fapt scriu proiecte/cereri de finantare pentru fonduri UE. Imediat persoana respectiva a aratat un interes deosebit fata de acest subiect (lucru de care m-am ferit – nu era nici locul nici momentul pentru asa ceva) si a inceput sa-mi spuna ca vrea o finantare pentru… NU SUNT PERFECT. Am scris proiecte care in urma evaluarii au obtinut rezultate bune dar si proiecte cu rezultate mai slabe (punctaj rezultat in urma evaluarii), in functie de client – si evident conteaza relatia cu acesta, modul in care este dispus sa furnizeze informatiile necesare – dar si inspiratia mea la momentul respectiv (ceea ce nu suna profesional dar nu sunt un robot si stiu ca nu sunt perfect).

8 thoughts on “Precizări regula de minimis”

 1. toni dumitru spune:

  buna ziua am o firma care are domeniu de activitate amenazarea sptiilor verzi , pot accesa fonduri “minimis’ si unde as putea gasi mai multe informatii? multumesc mult

 2. Marcela Bratosin spune:

  Un IMM adevarat construit in ani de munca si credite in banci,sigur ,,apartine”celor ,,fara spate asigurat”dar cu destul bun-simt sa nu astepte ajutor social de la stat ci sa aduca venituri statului,realizind cu greu c-au aderat la cea mai organizata forma de sclavie imbatati de promisiuni pompoase (libertate,egalitate ,respect,ajutor etc.).Cand le-a mai pasat celor de sus de cei de jos,,sarea pamantului”? La ce folosesc IMM-urile daca nu la a tine ,,umbra” afacerilor ,,serioase” cu care se ,,lupta” oamenii de ,, bine” din tara asta.Cum ar putea sa lase sa ajunga AJUTOR DE MINIMI(supravietuire)la populatia atat de,,evaluata”??? Ale cui sa fie oare proiectele evaluate?????????? Sau cele neevaluate sa fie ale celor alesi de ,,sarea pamantului”!!!!!!!!!!!!!!

 3. Carmen Demi spune:

  Eu am depus deja un proiect incadrat in Schemele de ajutor de Minimis. Inatmplator (sau nu) am aflta de aceste “scheme de ajutor” chiar in ziua in care au fost facute publice, pe 31 Martie. Iar aplicatia am depuso dupa 2 saptamani. Pocedura este simplificata, intr-adevar. Dar cine se lauda ca evaluarea e mai rapida?
  Ar fi o surpriza pentru mine – nu ca se lauda cu asa ceva; surpriza ar veni din “rapiditatea / termenele scurte” ale evaluarii. Au trecut mai mult de 2 luni de cand am depus proiectul si nu am primit nici un raspuns.
  Iar la telefon ni se spune ca mai sunt inca proiecte ne-evaluate de anul trecut, deci mai dureaza!!!!! Cam asa stau lucrurile cu “termenele scurte” ale evaluarii.

 4. Binchen spune:

  Omisiunea și neîncrederea sunt perfect de înțeles, nu prea au promovat aceste scheme de ajutor.
  În ceea ce privește procedurile, acestea sunt într-adevăr mai simple decât la fondurile europene însă firmele ce ar dori să aplice sunt foarte limitate de acele coduri CAEN eligibile, care nu sunt foarte cuprinzătoare (ca o paranteză, au inclus aici totuși activități care la fondurile structurale nu prea și-au găsit locul, ca de ex. dezvoltarea de software).
  Aștept să văd primele liste cu beneficiari..am însă oarecare dubii că o să văd una prea curând…
  Ca un pont de la consultant la consultant: Ministerul de Finananțe publică de obicei la secțiunea legislație aceste hotărâri chiar când sunt încă în stadiu de proiect (aceasta HG de ex., dacă îmi aduc bine aminte, era din 2007), merită aruncată o privire din când în când.
  O seară frumoasă!

 5. Adrian Stoia spune:

  Mulțumesc pentru precizări și pentru link, în special!
  Chiar nu am știut de intenția ministerului, mai mult, așa cum am scris în articol – nu prea mai acord credibilitate ministrului.
  Ghidul care apare pe link este din februarie și din experiența proprie nu citesc decât ghiduri în varianta finală.
  Sunt ușor supărat că nu am știut de finanțarea aceasta (nu caut scuze), dar nu a fost mediatizată în nici un fel, sau pe fluxurile de știri sau site-urile de specialitate la care sunt abonat.
  Oricum, apreciez simplitatea procedurilor și termenele foarte scurte cu care se laudă atât la evaluare cât și la finanțare – pe bune! Chiar “am dat sfoară în țară”.

 6. Binchen spune:

  http://www.mfinante.ro/link.jsp?body=/homebody/Maimulte_noutati.html

  Acum cateva saptamani era inca vizibil chiar pe prima pagina, intre timp au aparut alte noutati si a trecut oarecum in arhiva.
  Este totusi o HG despre care se stie de mult, la fel ca si 753 si 1680 care a inlocuit-o oarecum pe 1165.

 7. adrianstoia spune:

  Citez de pe site-ul ministerului:
  “Pentru sprijinirea activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii s-a apobat în şedinţa de Guvern din data de 20 mai 2009, modificarea şi completarea H.G. nr.1164/2007 privind acordarea de ajutoare de minimis pentru dezvoltarea sau modernizarea întreprinderilor.
  Hotărârea Guvernului nr.631/2009 pentru modificarea şi completarea HG nr.1164/2007 privind acordarea de ajutoare de minimis pentru dezoltarea sau modernizarea întreprinderilor a fost publicată în M.O al României nr.398/11.06.2009
  Principalele modificări aduse acestui act normativ sunt majorarea bugetului maxim al schemei de la 5 milioane euro la 100 milioane euro şi extinderea listei domeniilor de activitate eligibile.
  Valoarea maximă a ajutorului de minimis de care poate beneficia un operator economic în baza cheltuielilor eligibile este de 200.000 euro, echivalent în lei, pe o perioadă de 3 ani fiscali consecutivi, în sumă nerambursabilă, cu respectarea condiţiilor prevăzute de actul normativ. GHIDUL SOLICITANTULUI”
  ATÂT

 8. Binchen spune:

  La minimis e vorba de HG1164/2007. In 2009 sesiunea de depunere s-a lansat inca din martie, a fost anunt pe siteul mfinante.ro. Pe mine ma mira ca s-au inscris doar asa putine firme, desi ce-i drept si limitarile referitoare la domeniul de activitate sunt cam drastice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.