Presedintele ANT: “Putem lua fonduri europene generoase dar trebuie asocieri intre operatorii din turism si ceilalti actori”

turism.jpg

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Anca Pavel-Nedea, promoveaza, intr-o campanie desfasuratala nivelul marilor orase din tara, nevoia stringenta de creare a unor asocieri intre operatorii din turism si cei din celelalte domenii, pentru atragerea de fonduri europene, care ar putea oferi finantarea necesara pentru proiectele mari din Romania.

Nedea a explicat ca fondurile europene din domeniul turismului, care sunt accesibile pe programele din Romania, nu mai sunt atat de generoase in cadrul bugetar multianual 2014-2020, insase pot scrie proiecte, care savizeze finantari consistente, pentru a fi depuse direct la Comisia Europeana.

De asemenea, aceste asocieri, care pot sa fie dezvoltate pe trei paliere — local, regional si central — sunt instrumente recunoscute la nivel european, cu care alte tari opereazade multavreme.

M-am intors de la Bruxelles, unde am fost pentru Ziua Organizatiei Mondiale a Turismului. Ideea vizitei a fost saluam contact nu numai cu cei care iau decizii la nivel european in turism, ci am vazut in Parlament si prezentari ale unor destinatii din lume cu mare circulatie turistica. (…) Trebuie saexiste asemenea asocieri intre actorii din destinatie, intre partenerii publici si cei locali, mai ales pentru proiectele pe care vrem sale accesam direct de la Uniunea Europeana, care sunt foarte bune pentru proiecte de dezvoltare mare’, a declarat Anca Pavel-Nedea.

Prin aceste asocieri se va putea contura si o strategie coerenta, necesaraturismului din Romania, care sadepaseascanivelul de sumaa tuturor planurilor, mai mult sau mai putin sustenabile, pe care si le fac diversi operatori si actori din domeniu in legaturacu propria afacere.

‘Suntem intr-un moment in care turismul din Romania are nevoie de urmatorul pas, are nevoie de integrarea tuturor eforturilor facute panaacum — unele care s-au dezvoltat corect, sau cu sincope sau chiar nerealizate. (…) Solutii date exclusiv pe industria ospitalitatii nu si-au dovedit niciodata viabilitatea si sustenabilitatea in timp’, a spus presedintele ANT, subliniind importanta corelarii planurilor din turism cu cele din domeniile conexe — cultura, transport, agricultura, etc.

In opinia presedintelui ANT, este necesar ca asocierile saaparain urma eforturilor unor persoane care fie lucreazain domeniul turismului in diferite institutii publice, fie provin din mediul privat sau din cel universitar.

‘Avem nevoie de instrumente manageriale, atat la nivel central, dar mai ales la nivel local, care saadune toti actorii dintr-o destinatie, la un efort comun, care sadezvolte coerent, pe termen lung, o strategie care salase viitoarelor generatii produse si resurse naturale si antropice nealterate’, a mai spus Nedea.

Presedintele ANT a participat la Cluj la o conferinta numita ‘Managementul destinatiilor online si offline’, alaturi de managerul Google Romania, Ana Sipciu. La conferinta au participat cateva sute de persoane.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.