Presedintele ROMPAN: Proiecte de circa 100 milioane euro pot fi depuse in 2017 in cadrul schemei de ajutor pentru panificatie

panificatie.png

Valoarea totala a proiectelor ce pot fi depuse, din iulie, in cadrul schemei de ajutor pentru panificatie, patiserie, cofetarie se apropie de 100 milioane de euro, a anuntat, Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase – ROMPAN.

Anuntul a fost facut in deschiderea expozitiei internationale GastroPan, care are loc in acest an, pentru prima data la Sibiu.

„Va aduc o veste buna. Pentru anul 2017, in cadrul schemei de ajutor pentru panificatie, patiserie, cofetarie, sunt aprobati 70 de milioane de euro. Proiectele incep sa se depuna din luna iulie. (…) De asemenea, 20 de milioane de euro care au fost neconsumati in 2016, ii aducem tot in 2017. Asadar ne apropiem de o cifra 100 de milioane de euro, ca sa depunem proiecte”, a declarat Aurel Popescu, reprezentantul brutarilor.

in PNDR 2020 Romania are alocata o suma de 112,5 milioane euro pentru schema de ajutor de stat GBER „Stimularea dezvoltarii regionale prin realizarea de investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole in vederea obtinerii de produse neagricole” aferenta submasurii 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor agricole”. Pentru sesiunea 2017, suma alocata este de 70 milioane euro, conform datelor furnizate de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

In cadrul schemei se acorda finantare nerambursabila de maximum 50%, si anume intre un milion si 2,5 milioane euro/proiect in functie de tipul de investitie.

Investitiile eligibile sunt in domenii precum fabricarea inghetatei, fabricarea produselor de panificatie sau patiserie, a ciocolatei, condimentelor, suplimente alimentare, a berii si care vizeaza, printre altele, constructia de cladiri, instalatii, utilaje si echipamente identificate ca necesare prin Studiul de Fezabilitate; extinderea, modernizarea si dotarea cladirilor unitatilor de procesare, infrastructura interna si utilitati, constructii destinate procesului tehnologic: colectare — depozitare (materie prima/ produse non-agricole) — sortare — conditionare materie prima — procesare comercializare; achizitionarea de utilaje, instalatii, echipamente si mijloace de transport specializate in scopul colectarii materiei prime/ comercializarii produselor nonagricole in cadrul lanturilor alimentare integrate; achizitionare tehnologii, patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului; achizitionare software; organizarea si implementarea sistemelor de management al calitatii si de siguranta alimentara, daca sunt in legatura cu investitiile corporale ale proiectului; marketing-ul produselor neagricole, creare marca inregistrata/ brand — in limita a max. 5% din valoarea eligibila a proiectului si a 30.000 euro etc.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top