Prima intrunire a Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala

bani-1.jpg

La data de 11 aprilie 2017 a avut loc intrunirea de operationalizare a Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM), in termenul de 30 de zile prevazut de lege.

CNSM a fost infiintat in baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar national (publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr.192 din 17.03.2017), ca structura de cooperare interinstitutionala, fara personalitate juridica, din care fac parte reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, ai Autoritatii de Supraveghere Financiara si ai Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea in domeniul supravegherii macroprudentiale a sistemului financiar national, prin stabilirea politicii macroprudentiale si a instrumentelor adecvate pentru punerea in aplicare a acesteia. Constituirea Comitetului asigura implementarea Recomandarii Comitetului European pentru Risc Sistemic nr.3/2011 privind mandatul macroprudential al autoritatilor nationale.

Operationalizarea CNSM a fost asigurata prin stabilirea componentei Consiliului general, dupa cum urmeaza:

  • Mugur Isarescu, Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei – Presedintele CNSM
  • Florin Georgescu, Prim-viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei
  • Liviu Voinea, Viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, coordonator al activitatii de stabilitate financiara
  • Misu Negritoiu, Presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara
  • Cornel Coca Constantinescu, Prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara
  • Ion Giurescu, Vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, Sectorul Sistemului de Pensii Private
  • Viorel stefan, Ministru, Ministerul Finantelor Publice Attila György, Secretar de stat responsabil cu coordonarea promovarii cadrului legal aferent pietelor financiare, Ministerul Finantelor Publice
  • Enache Jiru, Secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei si datoriei publice, Ministerul Finantelor Publice
  • De asemenea, dl. Petre Tulin, Directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare participa la sedintele Consiliului general, fara drept de vot.

In cadrul primei sedinte a CNSM s-au stabilit prioritatile de natura organizatorica pentru perioada urmatoare, printre care: elaborarea Regulamentului de organizare si functionare al CNSM; elaborarea cadrului de reglementare in aplicarea legii; crearea website-ului CNSM.

Sursa: mfinante.gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.